GW släpper nytt bubbel: ”Bubblor gör att man blir glad”

Cirkeln sluts när GW släpper mousserande vin. En dryck som Leif GW Persson själv menar passar lika bra till nyårssupén som ostbågarna.

Jonas Fiskáare | Foto: Fredrik Etoall  |  Publicerad 2020-11-25 11:01  |  Lästid: 3 minuter

En pandemi hindrar inte Leif GW Persson från att vara ständigt aktuell, både som återkommande krimexpert i TV4:s Nyhetsmorgon men även genom egna dokumentärfilmer, tv-serier och lanseringar av nya viner. Tillsammans med barndomsvännen Christer Tegnér och bolaget Tegner Spirits & Wine står han bakom Sveriges just nu mest sålda vinvarumärke, med en total försäljning som nosar på 300 miljoner svenska kronor årligen.

Tidigare under årets lanserades GW:s låda, ett rött boxvin. Innan dess har han både släppt ett annat rödvin på flaska, en vit motsvarighet samt ett roséalternativ. Nu sluts cirkeln när han sätter sin etikett på ett mousserande vin som fått namnet GW:s Bubbel. Vinet är gjort på Chardonnay, en av de vanligaste druvorna i champagne-segmentet.

Foto: Fredrik Etoall

”Det är själva grejen när man skopar upp den flaskan och sen häller upp. Det är ett trevligt ljud att lyssna till och sen är man igång.”

– Champagne är knepigt eftersom det är jävligt dyrt och flaskorna får ju inte kosta för mycket. Så vi valde en annan mousserande fransos, en Blanc de Blancs, för att få ner den i pris. Problemet med såna är bara att de ofta blir jävligt söta. Men här har vi faktiskt lyckats ta fram en blandning som inte är så söt, en som har lite mer kropp. Och så är det mycket bubblor, det är viktigt. Bubblor gör att man blir glad, berättar Leif när Café ringer upp honom.

Att du druckit mycket vin genom åren vet de flesta – gäller det även mousserande vin?

– Ja, det är inget jag läst mig till utan jag har lärt mig det ”the hard way”. Jag vågar inte ens tänka på hur mycket mousserande vin jag har druckit i mina dar.

GW:s Bubbel beskrivs som ”ett torrt mousserande vin med en doft av mogen citron och höstmogna äpplen samt en hint av smörstekt brioche.” Den festliga etiketten föreställandes GW själv klädd i smoking hintar om en flaska man tar fram vid särskilda festtillfällen, kanske till nyårsmiddagen. Fast själv hävdar han att den lämpar sig lika bra som sällskapsdryck lite närsomhelst.

– Det funkar utmärkt som välkomstdrink med lite snacks bara. Allt från kanapéer till vanliga ostbågar, säger han och skrockar på sitt karaktäristiska GW-vis.

– Det är själva grejen när man skopar upp den flaskan och sen häller upp. Det är ett trevligt ljud att lyssna till och sen är man igång. Det behövs ju mer än nånsin med tanke på de tider vi lever i.

Foto: Fredrik Etoall

Coronapandemin har inneburit stora förändringar för Leifs sociala liv. Med sin 75 år är han en person i riskgrupp och med sin sviktande hälsa tvingas han distansera sig från både vänner och familj. Och krogen.

– Det är så jävla tråkigt. Jag har inte varit på krogen sen i mars och det är inget beteende jag normalt ägnar mig åt. Men visst, den goda sidan är att jag sparar en del pengar. Vad man nu ska med dem till när man inte kan använda dem.

Läget innebär även att han lagt skrivandet på paus med förklaringen att han inte finner den ro som krävs och att det annars skulle gå ut över texterna. Den som känner honom har säkert hört talas om hans halvårsvisa intag av alkohol. Tidigare har han berättat för Café hur han under skrivarprocesser lever nyktert, för att sen ”gå på flaskan” under resterande delen av året. Frågan är vilken inverkan det tillfälliga avbrottet från skrivandet haft på den beryktade livsstilen.

Foto: Fredrik Etoall

Dricker du mer nu när du inte skriver?

– Jag har väl druckit en del men det är mest mina egna produkter. Det är produktutveckling jag sysslar med. När vi gjorde det första vinet, GW:s röda på flaska blindprovade jag faktiskt över hundra viner och det kräver sin man. Men numer är jag mycket måttlig. För kunde jag klämma i mig både en och två flaskor om dagen men aldrig nu längre. En halv kanske. Är jag på särdeles gott (eller dåligt) humör kan det bli en två tredjedelars flaska men inte mer än så.

GW:s Bubbel finns i beställningssortimentet på Systembolaget och en 750 ml-flaska går loss på 109 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-11-25 11:02