Annons
Annons

Årets nyord – har du koll på vad de betyder?

Språkrådets nyordslista berättar en hel del om både året 2015 och var vi befinner oss just nu.

Dennis Ernst
Foto Bilistbloggen

rattsurfa

Språkrådet och Språktidningen har presenterat sin nyordslista för 2015, ett år som få lär minnas med glädje. Politisk instabilitet, krig och terror har varit ständigt närvarande ämnen i vår vardag under större delen av året. Men det har inte satt lika stor prägel på nyordslistan. Och det finns det en förklaring till.

Annons

– Krig, terror och flyktingar är tyvärr inga nya fenomen. Därför har få helt nya ord skapats på det här området under året. Däremot bildas nya sammansättningar. Terrorresa har till exempel aktualiserats i samband med förslag på ny lagstiftning och rapporter om svenskar som ansluter sig till terrorgrupper, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör vid Språkrådet.

I stället har många av nyorden präglats av teknikutvecklingen. Exempel på sådana är groupie, klickokrati, cosplay rattsurfa, obror, robotjournalistik och svischa.

Bland nyorden kan man också utläsa en del av de rådande trenderna i samhället. Ord som dumpstra, ståpaddla, cosplay eller vejpa har alla varit med ett tag, men dessa trender har fått ett genomslag i medierna under 2015.

Här kan du läsa hela listan (extern länk) med förklaringar till orden. Hur många har du koll på?

 

Läs också: Här är de 10 mest användbara nyorden 2015 >

 

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar