Hoppa till innehåll

Här är de 13 bästa svenska spelen genom tiderna

Mats Rydström

Sverige är en stjärna på spelhimlen. Åtskilliga storspel är på gång från de svenska speltillverkarna i år och nästa: Just Cause 3, Star Wars Battlefront, Mad Max, Tom Clancy’s The Division och Battlefield Hardline. Cafés teknikskribent Mats Rydström listar här de 13 bästa svenskutvecklade dator- och tv-spelen från vårt lilla lands imponerande spelhistoria, hur många … Continued

battlefield_3

Sverige är en stjärna på spelhimlen. Åtskilliga storspel är på gång från de svenska speltillverkarna i år och nästa: Just Cause 3, Star Wars Battlefront, Mad Max, Tom Clancy’s The Division och Battlefield Hardline. Cafés teknikskribent Mats Rydström listar här de 13 bästa svenskutvecklade dator- och tv-spelen från vårt lilla lands imponerande spelhistoria, hur många av dem har du spelat?

* * *

1. World in Conflict

world_in_conflict

PC, 2007 (Massive Entertainment).

Kalla kriget har aldrig tagit slut utan lett till en sovjetisk invasion av USA och Europa. ”Med otrolig grafik, intuitivt gränssnitt och genom att skippa allt vad resurshantering och basbyggande heter och fokusera på krig, krig och åter krig, har de skapat det bästa spelet i genren på många år”, löd Cafés dåvarande recension med högsta betyget: fem fiskaregubbar. Det här underskattade actionstrategispelet är Malmöföretagets Massive Entertainments hittills största stund, men det kan övertrumfas senare i år då deras efterlängtade Tom Clancy’s The Division släpps.

Köp spelet via Steam för 10 euro.

2. Battlefield 2

battlefield_2

PC/Mac, 2005 (Dice)

Banbrytande shooter där spelaren slängs in i konflikter mellan Kina, USA och en mellanöstern-koalition. Här bjöds en för tiden toppmodern grafik, mängder av vapen och fordon och – eftersom uttrycket för en gångs skull passar – de mest episka onlineslag någon dittills upplevt. Battlefield 3 dröjde ett halvt decennium, det kom på sluttampen av förra konsolgenerationen, men var också ett fantastiskt storslaget spel!

3. Rallisport Challenge 2

rallisport_challenge_2

Xbox, 2004 (Dice)

De flesta har nog glömt det, men Dice levererade även ett lysande rallyspel som blåste Colin McRae-serien av vägen – med både rally, rallycross, isracing och backtävlingar på 94 olika banvarianter och mängder av bilar. Det snyggaste och roligaste bilspelet dittills på Xbox, som också banade vägen för Project Gotham Racing och Forza Motorsport.

4. The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay

the_chronicles_of_riddick

Xbox, 2004 (Starbreeze Studios)

En prequel till filmen med samma namn, och till Pitch Black, och ett grymt hårt, mörkt och tufft actionspel med Vin Diesel i huvudrollen. Uppdraget: fly från ett max-säkerhets-fängelse med en kombination av smygande och våld.

5. Europa Universalis II

europa_universalis_2

PC, 2002 (Paradox)

Europa Universalis-spelen är historiska strategispel av en sådan kaliber att självaste Peter Englund brukar uppmärksamma dem på morgontidningarnas kultursidor. Spelet bygger på historiska fakta från 1400- till 1800-talet, och spänner över hela världens folk och kontinenter. Del tre, som kom fem år senare, är ungefär lika bra, lite snyggare och lite enklare.

6. Ground Control

ground_control

PC, 2000 (Massive Entertainment)

Ronneby-studion satte sig själv på kartan med detta actionstrategispel med för den tiden ultramodern 3D-grafik och möjlighet att zooma in och ut – lite som en vidareutveckling av BattleZone 3D, och modernare än Starcraft. Det tog lätt på forskning, framsteg och resurser och fokuserade på pang-pang, med snabb och skojig multiplayer över nätet.

7. Motorhead

motorhead

PC, 1998 (Digital Illusions)

Före Battlefield-serien bröt Digital Illusions, som Dice då hette, ny mark med ett mörkt, snabbt och ultramodernt bilspel i arkadgenren. Med onlinespel och lekfulla svenska produktplaceringar av sådant som Gubbcola, Fabodjantan och Hemglass som tutsignal.

8. Just Cause 2

just_cause_2

PC/PS3/Xbox 360, 2010 (Avalanche Studios)

Just Cause visade potential redan i den första, buggiga utgåvan från 2006, men förbättrades kraftigt med tvåan – som bytte den karibiska övärlden mot sydostasien. Ett sandlådespel med fritt val av uppdrag och fordon av alla slag, samt de karaktäristiska, orealistiska fallskärmshoppen. Ett tredje spel i serien är under utveckling och ska släppas i sommar.

9. GTR 2

gtr_2

PC, 2006 (SimBin)

Lidköpingsbaserad studio som specialiserat sig på seriösa racingspel, och deras GTR 2 med sportvagnsracing i den högre skolan blev året racingspel på flera internationella sajter. Aningen mer förlåtande än originalet, och med olika svårighetsgrader som även gav amatörerna visst nöje.

10. Mirror’s Edge

mirrors_edge

PS3/360/PC, 2008 (Dice)

Parkour-actionspel om smidiga kuriren Faith med befriande avsaknad av våld, och snygg art direction med ljusa färger. Ett av 2008 års bästa, mest originella, och beroendeframkallande spel, enligt Cafés recension. Och en uppföljare ska vara på gång, men lär inte dyka upp förrän 2016.

11. The Darkness

the_darkness

PS3/Xbox 360, 2007 (Starbreeze Studios)

En ung hitman blir besatt av demoniska bestar i detta serietidnings-inspirerade actionspel, och med kända röster som Faith No More- och Fantômas-sångaren Mike Patton, Kirk Acevedo från Oz och Lauren Ambrose från Six Feet Under.

12. Hearts Of Iron II

hearts_of_iron_2

PC, 2005 (Paradox)

Svenska strategiexperterna Paradox visade att de förutom den tidigare historien även klarade att skapa rejäla utmaningar för alla små skrivbordsgeneraler med WWII som favoritintresse. En kombination av resurshantering, forskning, diplomati och strider – och såväl långa kampanjer som kortare scenarier och co-op över Internet.

13. Minecraft

minecraft

Alla plattformar, 2011 (Mojang)

Spelet som gjorde att Markus “Notch” Persson kunde köpa drömkåken framför näsan på Beyoncé och Jay-Z – lär leva kvar i många år via Microsoft, som köpte hela konceptet i höstas.

Mats Rydström

* * *

Läs mer:

10 mest efterlängtade spelen 2015 – hela listan

20 år av spelglädje! Här är 11 saker bara vi som älskar Playstation kommer ihåg

De 20 mäktigaste Minecraft-byggena vi sett

10 gaming-nyheter som gör ditt spelande ännu roligare (och en som vi ännu inte vet om den blir flipp eller flopp)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.