Den blomstertid nu kommer är Sveriges första katastroffilm

Christoffer Nordenrot har skådespelat och skrivit kortfilmer tillsammans med Crazy Pictures sen 2007. I juni 2018 går deras långfilmsdebut "Den blomstertid nu kommer" upp på bio i hela landet.

Mikael Holm  |  Publicerad 2018-05-25 15:34  |  Lästid: 4 minuter

År 2007 såg Christoffer Nordenrot en annons där ett gäng gymnasieungdomar sökte skådespelare till en långfilm som de tänkte spela in under sitt sommarlov. Eftersom Christoffer var relativt ny som skådespelare nappade han och träffade gänget som är filmkollektivet Crazy Pictures.

– Under den sommaren bodde vi alla tillsammans i en liten lägenhet i Mjölby och jobbade häcken av oss med en film som aldrig ens släpptes, men det var en fantastisk filmskola. Med i den filmen var också Magnus Sundberg och Alexej Manvelov. Efter den filmen har alla vi tre jobbat mycket med Crazy Pictures, säger Christoffer Nordenrot till Café.

Fram till nu har Crazy Pictures gjort sig kända genom ett antal sketcher på Youtube.

– Jag började sen skriva manus och vi tävlade i kortfilmsfestivaler. Jag skrev två stycken som hette ”Du ritar fult” och ”Nakenlekar”och festivalen lade upp dem på Youtube, vilket startade hela Youtube-grejen för oss. Vi gjorde sen Poesi för fiskar direkt för Youtube. Vi blev nog lite pionjärer på den svenska Youtubescenen där och då. Framförallt fick vi en stor hängiven publik som följt med oss in i arbetet med långfilmen, säger Christoffer Nordenrot.

 

I dag har Du ritar fult nästan en miljon visningar och Nakenlekar har över två miljoner visningar. Crazy Pictures har även gjort sketchserien Poesi för fiskar där avsnitt som De arbetslösa och Vaskduellen gjort Christoffer och Crazy Pictures ännu mer kända.

Under tiden de gjorde Poesi för fiskar närde gänget en dröm att göra en långfilm om vad som händer när Hese Fredrik faktiskt går av på riktigt (inte som när Edward Blom fick totalt panik av att flyglarmet testades och var tvungen att berätta för alla på Twitter hur total hans panik var) och man vet att det inte är en övning.

De spelade in en trailer och skapade en Kickstarter-kampanj. Kampanjen hade som mål att dra in 300 000 kronor men landade till slut på 788 125 kr och är den mest lyckade Kickstarter-kampanjen någonsin för en svensk film.

Hur kändes det att få det stöd som ni fick via Kickstarter?

– Det kändes helt fantastiskt. Det har kommit fram folk som sagt att de donerat pengar trots att de gått på CSN för att de ville backa filmen och få sitt namn med i eftertexterna och det är ju jättekul! Någonstans är det ju publiken man alltid vill nå. Visst vill man göra sina filmer på sitt sätt men man vill ju också att så många som möjligt ska se det man gör.

Filmen har en budget på 18 miljoner kronor. Hur var det att göra en film med en sån stor, i svenska mått mätt, budget?

– Det är ju helt andra utmaningar när man får finansiärer. Vi har varit noga med att vi skulle få göra filmen på vårt eget sätt, med vår vision, och tackat nej till finansiärer som velat ändra i filmen. Sen är det ju inte mycket pengar, om man sätter det i perspektiv till andra liknande internationella filmer.

Hur står sig er film står mot andra internationella katastroffilmer?

– Jag känner att den står sig starkt mot dem också. Den har ju ett unikt perspektiv då den handlar om oss här i Sverige och det har vi inte sett tidigare. Filmen har något nordic noir över sig korsat med thriller och katastroffilm, och jag tror den kommer stå sig starkt även utomlands.

Tre män som jobbar med en filminspelning. Rök syns i bakgrunden.

Bild från inspelningen av Den blomstertid nu kommer

Den blomstertid nu kommer är Sveriges första film som kan klassas som katastroffilm (om man räknat bort Deadline från 1971). Men när den första actionscenen skulle spelas in höll det på att gå käpprätt åt…

– Det var en sån där ”one take” där en stor jäkla lastbil ska krocka in i en annan bil så den flyger ner i skogen och jag ska se detta och spela rädd och så vidare. Vi spelade in det och alla var nöjda. ”Vi fick det!” sa vi. Sen märkte man att fotografen började bli lite nervös och säger ”Jag tror inte vi fick det” och vi trodde han skämtade men det gjorde han inte.

Paniken!

– Ja, det blev nästan som en minuts tystnad innan någon sa ”Okej, då riggar vi om det och kör igen!”. Vi fick stå och buckla ut bilen för att den skulle se så bra ut som möjligt för att den skulle kunna krocka en gång till. Det var ändå förvånansvärt god stämning efter det. Sen blev andra tagningen ännu bättre och det var ju tur det!

Bild på en man som ser rädd och chockad ut.

Christoffer Nordenrot i filmen Den blomstertid nu kommer.

Även Christoffer personligen behövde göra något som stora Oscarsvinnand, skådespelare som Adrien Brody och Jared Leto gjort tidigare; han var tvungen att gå igenom en stor viktförändring.

– Filmen utspelar sig när min karaktär är 16 år och sen 12 år senare. Jag tänkte gå ner i vikt för den yngre versionen av min karaktär och sen gå upp i vikt för den äldre versionen för att ge dem en tydlig skillnad. Tanken var att vi skulle börja filma den äldre versionen av mig så jag började stoppa i mig allt möjligt för att gå upp i vikt för att sedan få det berättat för mig att allting ändrats och vi skulle börja med att filma den yngre versionen.

– Så jag var uppe på 83 kilo, vilket är mycket mer än jag någonsin vägt, för att sedan gå ner en massa i vikt på fem månader. Jag tappade 20 kilo i vikt väldigt fort så vi kunde filma den yngre delen i februari 2016 och sen hade jag fram till sommaren på mig att bygga upp min kropp igen.

Det måste ha varit tufft?

– Det var väl inte superbra för min kropp men det visar väl också hur mycket man var villig att göra för den här filmen.

Ni har tidigare gjort samhällskritisk komedi, kommer filmen ha liknande ton som det ni gjort tidigare eller är det något helt nytt?

– På ett sätt är det ju något helt nytt. Jag tror att branschen kanske väntade sig att vi skulle komma med en komedifilm när vi väl skulle göra en långfilm efter Poesi för fiskar. Istället kommer vi med en suggestiv och ganska mörk katastroffilm. Det är en skillnad för mig också, rollmässigt. Vi har också diskuterat det här, att vi tycker att komik och tragik är väldigt nära varandra. Vrider man åt ena hållet så blir det komik om man vrider åt andra hållet blir det lätt tragik.

Filmen Den blomstertid nu kommers poster.

Den blomstertid nu kommer går upp på biografer runt om i hela landet den 20 juni.

Här är de två trailers till Den blomstertid nu kommer som släppts hittills!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-05-25 15:51