Den här serien om drogkriget på 80-talet kan vara det coolaste på länge – och mest lärorika

cafevik  |  Publicerad 2015-09-03 10:55  |  Lästid: 2 minuter
Pablo-escobar-Narcos

Världens kändaste knarkkung får nytt liv.

* * *

Nej, du har inte missat Pablo Escobar. Mannen som i slutet på 70-talet och början på 80-talet skapade en gigantiask drogkartell som transporterade kokain till Miami, mutade sig igenom hela Colombias poliskår, och så småningom blev en betydande makthavare. Men du kanske har missat exakt hur rafflande det verkligen var?

Netflix nysläpp Narcos (premiär 29 augusti) berättar den verkliga historien som får droghandeln i Snabba Cash att likna skolgårdshandel med Pokémonkort. Och här finns en hel del ingredienser att gotta sig i, både dramaturgiskt och historiskt.

Pablo Escobar själv ingjuter skräck från första stund. I första avsnittet blir han stoppad vid en vägtull med bilen full av smuggelgods, utan att ens försöka gömma dem. När vakterna konfronterar honom berättar han plumpt allt han vet om respektive familjemedlem – det vill inte säga lite – och man inser att han kommer att få som han vill framöver, på alla nivåer.

Han får passera tullen obemärkt.

Det känns onekligen som att skaparna har gjort sin research. Historien börjar med att DEA-agenten Steve Murphy – som konsekvent pratar fram storyn på Maffiabröder-manér – berättar om kokainsmuggligen, Pinochets militärkupp och hur hela drogkriget började. Själv inleder han sin karriär med att jaga gräsrökande hippies, fast övertygad om att stoppa alla droghandlare. Men vad som egentligen är rätt och fel blir allt mer relativt när blodiga lik från colombianska knarksmugglare är vardagsmat.

Verkliga videoklipp och konsekvent spansktalande mafiosos ger en autentisk tyngd till den här täta och trots allt lättsedda actionserien. På ett pedagogiskt sätt blir vi serverade en historielektion. Och, förlåt True Detective, men det var längesen män i mustascher och skjortor såg så tuffa ut.

Men se upp om du är känslig. Gravida kvinnor som proppar magsäckarna fulla med kokainpåsar och massavrättningar på restauranger är inte familjeunderhållning. Såvida din familj inte är en framgångsrik drogkartell.

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs också!

Snabba cash på riktigt – partyproffset som var verklighetens JW

Café på plats – så blev Honduras världens farligaste land

BMW:s superbil som polisen på Södermalm är sugen på

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-05 16:53