Annons
Annons

visby-tips

Cafés infödde gotlänning Johan Hedberg ger dig sommarens och höstens smartaste Visbytips. Foto ovan: Chris Lofqvist.

Glöm lerkrukor, saffranspannkaka och Keno (jag har aldrig träffat en gotlänning som spelar Keno). Gotland, och Visby, handlar om något helt annat. Jag som gotlänning har alltid upplevt att Visby har ett helt annat tempo, där man dragit ner hastigheten på det mesta (det är inte en slump av varje gute tycker Stockholm ”e fö satans hetsigt”). Är något värt att göra så får det också ta sin tid. Detta bidrar till en atmosfär där termer som mañana mañana passar minst lika bra som i Timbuktus rimförråd.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Vill du uppleva Visby när det är som allra bäst, åk i slutet av sommaren eller tidig höst. Vattnet håller värmen kvar, de flesta av krogarna har öppet och det vanliga lunket är tillbaka.

Det är där och då jag älskar mitt Visby som mest.

 * * *

Ät och dansamat

Surfers

Södra Kyrkogatan 1.

Under ledning av gotländsk krogkulturs gudmor, Mymlan Isenborg, erbjuder Surfers mer än bara en unik smakupplevelse. Maten som serveras är en kombination av kinesiskt och gotländskt, en oslagbar blandning. Här äter man som man äter i Sichuan: smårätter som man beställer in till sällskapet och delar på. Stanna till sent, drick syrliga drinkar (den med rabarber är en personlig favorit) och samsas i spontandans på ett golv med allt från bohemer till stekare i alla åldrar. Det kommer i alla fall jag att göra.

 

Utflykten östergarnslandet

Östergarnslandet

Fårö och Sudret är fantastiskt – men åk till underbara Östergarnslandet nästa gång i stället! Här finns det mycket att upptäcka, från gemytliga gårdsbutiker och hemtrevliga restauranger till utsökta stränder. Min ultimata dag på halvön börjar med några timmars badande i långgrunda Sandviken (som i rätt vind är mycket surfvänlig). Gå sen upp till rökeriet i Sysne och köp lite lokalt fiskad flundra och aioli till lunch, kläm därefter in ett besök på någon av de fina akvarellutställningarna på promenaden till Herrviks hamnkrog, (som nyöppnar i sommar efter några års återuppbyggnad efter en brand), blicka ut mot den östra havshorisonten, skåla och njut, för snart kommer ryssen.

 

BoendetVisby fängelse

Visby fängelse

Skeppsbron 1.

Ytterligare en fördel med att åka när högsäsongen passerat är att hotellen också bjuder till med något mer fördelaktiga priser – och Visby har ett brett utbud av boenden. Visby fängelse är ett vandrarhem som sticker ut i mängden. Det är, som namnet antyder, det gamla fängelset i Visby och ligger mitt i hamnen. Här har man bevarat cellerna i originalskick – och känslan från fängelsetiden är intakt (om än något mer avslappnad nu när man själv bestämmer tid för in- och utcheckning).

 

Hänget Strandpromenaden

Strandpromenaden

Okej, Visbys eget Sunset Boulevard har kanske inga rullskridskoåkande coola kids i shorts eller bikinis, men däremot en fantastisk utsikt. På den ena sidan om dig har du den vackra ringmuren, och åt andra riktningen Östersjön med sina fängslande solnedgångar. Hela stråket är som taget ur en finstämd romantisk film – så missa inte att ta med nuvarande/blivande/tillfälliga kärest(hen) till Kärleksporten i mitten av stråket. Ta också förslagsvis med en engångsgrill och njut av några Wisby Klosteröl (men glöm inte din brown-paper-bag, ”dryckesförbud” gäller på sina ställen).

 

Äventyret Johan vid havet

Hitta ditt eget smultronställe till fots

Om du vill aktivera dig lite mer rekommenderar jag att utnyttja Gotlands unika strandskydd och vandra kuststräckan norr om Visby (gå så långt du orkar – det är 80 mil runt ön). Här bjuds du på storslagen, varierande natur, och att gå längs med kusten är ett perfekt sätt att hitta till de hemliga paradisstränder som gömmer sig nedanför klintarna. Så packa tält, fiskespö och en flaska rom, glöm inte att ta med en karta och markera alla dina nya smultronställen. Alternativet om du inte orkar gå i terrängen: hyr cyklar och trampa norrut på ”Sveriges dyraste cykelbana” (källa: massor av upprörda gotlänningar).

 

Johan Hedberg

* * *

Läs också!

Här är låtarna som världen älskar att lyssna på när de har grillfest

Coola vyer – Nu kan du klättra i USA:s vackraste nationalpark med Google Street View

19 pocketböcker som kommer rädda din sommar

Annons

Dela (17)
Tweeta

Annons


Laddar