Annons

Det här ska du dricka för att slippa bakfyllan

Lagom till decembers festligheter är det kanske på sin plats att reda ut vilka drycker som är bäst för att undvika bakfylla. Svaret är att brun sprit bör undvikas – och att du kanske bör se över ditt dryckesval på nyår.

Tom Cehlin Magnusson

Den här tiden på året tenderar att bli blöt för många. Men även om julens nubbe och nyårsfirandets champagne är festlig så är dagen efter ett ordentligt firande oftast inte lika rolig. Ny forskning visar också att den som vill undvika att vakna med ett huvud som roterar i takt med magen så handlar det inte bara om hur mycket du har druckit, utan även om vad du har druckit.

Annons

Generellt sett så går det att avgöra ungefär hur bakis-kompatibelt ditt dryckesval är genom att titta på färgen. Forskning visar nämligen att vodka är det bästa att dricka – medan brun sprit och rödvin är drycker som får dig att känna dig som en uppstoppad räv dagen efter en utgång.

Gilla Cafe.se på Facebook
sprit

Brun sprit – boven bakom bakfyllan.

Ämnena du ska undvika är sulfiter och finkelämnen som bildas vid jäsningen av vin och sprit. Dessa ämnen återfinns i hög grad hos exempelvis rödvin, whiskey och konjak medan vodka har minst antal ”bakis-kemikalier”. Yoko Inoue är forskare inom näringslära och har pratat med news.co.au om varför vodka är bäst att dricka ur bakis-synpunkt:

– När du väljer drink, välj varianter med så få finkelämnen i som möjligt och späd ut alkoholen i drinken med ett extra glas vatten.

shutterstock_210116581

Champagnens bubblor är festliga, men förrädiska.

Champagne då? Nyårsbubblet får ofta klä skott för att vara boven bakom bakfyllan, och faktum är att det är sant – iallafall om man ska tro Boris Tabakoff, professor inom farmakologi på University of Colorado. Han menar nämligen att man absorberar alkoholen snabbare på grund av champagnens bubblor.

Botemedel mot bakfyllan finns dock – förutom det väldigt rimliga tipset att dricka vatten så menar Yoko Inoue att broccoli, kål, citron, gurkmeja och rödbetor hjälper levern att fungera ordentligt.

Annons

Dela (33)
Tweeta

Annons


Laddar