Hoppa till innehåll

Dofta rätt i höst – sex tips från Hugo Boss doftexpert

Tom Cehlin Magnusson

I samband med ett Sverigebesök nyligen så passade Café på att intervjua Hugo Boss doftexpert Will Andrews. Exklusivt för Café delade han med sig av sina bästa tips för att handla en ny doft som funkar i höst och vinter.

Att bestämma sig för en ny parfym är ett i-landsproblem, men ofta ett väldigt svårt sådant. Att vada sig igenom ett parfymhav är både förvirrande och uttröttande, och lämnar ofta ett stort hål i plånboken. För att få tips om hur man ska gå tillväga pratade vi med Will Andrews som är den karismatiske doftexperten på Hugo Boss. Han bestämmer hur Hugo Boss-mannen ska lukta, och är expert på att både ta fram och lukta på parfymer. Vi bad honom om enkla tips för hur du hittar den perfekta doften i höst.

hugoboss_dag1_em-4

Will Andrews, fragrance expert på Hugo Boss. 

Ha flera dofter för olika tillfällen
– Ha så många olika dofter som du känner passar i ditt liv. Om du har tre kostymer, så kanske det är en idé att ha en parfym för varje kostym, eftersom du använder kostymerna vid olika tillfällen i livet.

På kontoret kanske du inte bör ha en tung och stark doft, det kan till och med uppfattas som oartigt. Och på samma sätt, om du är ute på en bar så kan du bära en starkare doft så att du märks. De bäst klädda männen tänker noggrant igenom hur de framstår, och där är doft en stor del. Men eftersom det är så abstrakt så säger jag alltid att man ska följa sitt hjärta, och använda en doft som man själv tycker om.

Och förresten, om du kan, hitta något som är billigt. Om du råkar förälska dig i en dyr doft så kommer också ditt liv bli dyrare.

Lita på din egen smak
– Att vara bekväm, det är hur en man ska dofta! Jag vill faktiskt inte säga åt folk vilken doft som är ”rätt”. Istället tycker jag att om någon är bekväm med sin egen parfym, så är det automatiskt rätt.

Om någon använder en väldigt kraftig parfym som gör ett stort statement, men man märker att personen som bär doften inte är bekväm i den så blir man själv illa till mods, det fungerar inte. Det handlar om att hitta något som funkar med din garderob och personlighet. Hitta vad just du gillar, och bär det med stolthet.

Googla!
– Ett annat tips är att du kan googla på en doft du redan gillar, och leta upp vilken doftfamilj den tillhör. När du vet det, då kan du hitta andra dofter inom samma familj som du också skulle kunna tycka om. Män gillar ju att göra research har jag märkt.

hugoboss_dag2_em-5

Spraya på bröstet
– Om du ska gå på en dejt och vill lukta gott men inte dränka dig i parfym så tycker jag att det är bäst att applicera parfymen på bröstet. Efter att du har klivit ur duschen, innan du sätter på dig skjortan. Det är en härlig känsla när doften stiger upp kring din hals och du själv känner av den, som en vän som kan ge dig självförtroende. Det är det som är det fina med en bra doft, den ger dig självförtroende.

Om du vill göra ett större intryck, och har en lättare doft, så kan du faktiskt spraya parfymen runt håret eftersom värme stiger genom huvudet vilket skapar ett moln av doft. Det är dock inte något jag rekommenderar i varje fall.

Lukta i armvecket!
– Till att börja med så bör man inte pröva fler än sex-åtta dofter samtidigt när man ska hitta en ny parfym. Märk upp pappersbitarna och gå sedan och ta en kaffe eller en promenad. Återkom sedan och se vad du tycker, och pröva på huden. Ett bra tips för att ladda om näsan snabbt är att lukta i armvecket. Att lukta på kaffebönor är faktiskt rent nonsens.

Var hungrig
– Av evolutionära skäl så blir ditt luktsinne bättre när du är hungrig, för att du ska kunna lukta dig till nästa måltid. Så mitt tips är att gå och pröva dofter precis innan lunch, eller tidigt på kvällen innan middagen.

Mer väldoftande läsning från Café!

Rätt doft för hösten och vintern – här är 5 fantastiska favoriter

Martin Hanssons doftfavoriter i höst

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.