Hoppa till innehåll

Donald Trump ”förklarar krig” mot Nordkorea – via Twitter

Joel Linde

Den ena hotar att utplåna den andra från jordens yta. Den andra svarar med att kalla den ena för sinnesrubbad och senil. Båda sitter på några av världens största vapenarsenaler. Det här är sandlådebråket Donald Trump vs Kim Jung Un.

Världen tittar storögt på medan två av dess – sjukt nog – mäktigaste män slungar förolämpningar mot varandra.

Den mest skjutglade av dem båda, rent verbalt alltså, tycks vara Donald Trump. Han passade i sitt FN-tal på att kalla Nordkoreas ledare, Kim Jong Un, för en ”raketman” på ”självmordsuppdrag”. Ovanlig retorik, kan tyckas, men det visade sig bara vara startskottet för en av de mest bisarra ordkrigen vi skådat.

Och just det – Donald Trump sa också att USA har enormt tålamod och styrka, ”men om vi tvingas försvara oss själva och våra allierade kommer vi inte ha något annat val än att förinta Nordkorea totalt”.

Det föll inte i god Nordkorea-jord.

Kim Jong Un bemötte Trump släng av sleven med ett mycket ovanligt uttalande, från en i regel ganska återhållsam galning.

”Jag funderar nu intensivt över vilket bemötande han kan ha förväntat sig när han lät så pass excentriska ord rulla av tungan”, meddelade Kim i ett uttalande.

(Vi vill bara bryta in här och tilldela en jordskredsseger till Kim i grenen språkbruk. Där hade Trump faktiskt inte en sportmössa).

”Jag kommer säkerligen och definitivt att tämja den mentalt sinnesrubbade, senilskadade amerikanen med eld”, fortsatte han.

Engelskans ord ”dotard”, som vi valt att översätta till ”senilskadad”, är alltså inte en hybrid av Donald och retard, utan ett riktigt ord:

”En person, vanligtvis en äldre person, som påvisar förfallande mentala egenskaper; en sinnessvag eller tokig gammal person”, betyder det.

Trump, efter att ha googlat betydelsen av ”dotard”, satt inte still i sandlådan länge.

Nordkoreas Kim Jong Un, som uppenbarligen är en galning som inte har något emot att svälta eller döda sitt folk, kommer att testas som aldrig tidigare!”, skrev han på Twitter.

Men Kim Jong Uns meddelande var inte slut. Ordet ”dotard” kom att användas ännu en gång.

”Handling är det bästa alternativet för att hantera den senilskadade, som med sina svårigheter att höra endast säger det han vill säga”, fortsatte Kim i sitt uttalande.

Trump kliver in och upprepar sitt hot om att utplåna nationen Nordkorea.

Jag hörde just Nordkoreas utrikesminister tala inför FN. Om han upprepar Lilla raketmannens tankar kommer de inte att finnas kvar länge till!”, skrev han på Twitter.

Ungefär här klev Ryssland utrikesminister, Sergej Lavrov, in och kallade dem båda för dagisbarn. Nordkoreas utrikesminister förklarade att Donald Trumps aggressiva twittrande var att likställa med en krigsförklaring och att landet nu förbehåller sig rätten att skjuta ned amerikanska stridsflyg – även om de inte befinnes sig i Nordkoreanskt luftrum.

2017 ändå, tiden då krigsförklaringar mellan två stormakter sker över Twitter.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.