Du är inte ensam – hälften av alla som använder trådlösa öronsnäckor lyssnar inte på något

Airpods

Efter Apple lanserade sina Airpods har trådlösa hörlurar ökat i användning och är i dag nära nog standard på skolor, arbetsplatser och på löprundan. Men är det ok att störa någon som har öronsnäckor i öronen? Det beror på åldern, visar en ny undersökning.

Kristofer Steneberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-05-08 15:01  |  Lästid: < 1 minuter

Det var i december 2016 som Apple lanserade sina Airpods. Innan dess fanns visserligen rätt gott om trådlösa hörlurar men kvaliteten på trådlösa öronsnäckor var inte riktigt på topp. Försäljningen tog fart – Airpods blev Apples mest sålda accessoar och en viral hit. Nya konkurrerande öronsnäckor blev fler – och bättre. I dag finns över 1 000 olika trådlösa hörsnäckor på den svenska marknaden. Enligt prisjämförelsesajten Prisjakt är det Apple, Jabra, Samsung, Huawei, Jaybird, Sony, Beats och JBL på tio-i-topp-listan. 

Och just JBL står bakom en färsk undersökning om användningen av trådlösa öronsnäckor där det bland annat slås fast att över 50 procent medger att de använder öronsnäckor utan att spela något – istället är det ett sätt att ignorera andra. Bland tjejer är beteendet vanligare än hos killar, enligt undersökningen som gjorts bland unga européer mellan 14-35 år.

Hela 28 procent svarar att de har på sig öronsnäckorna när de äter middag med andra människor. 52 procent säger att de skulle leta efter en hörlur i leran om den föll ur och 35 procent skulle fiska upp den ur toaletten. På frågan om de tar av den när de pratar med kompisar svarar 85 procent ja. För att prata med släktingar svarar 89 procent att de tar ur lurarna.

I en analys från förra året stod det att om Apples Airpods bröts ut till en egen verksamhet och höll sin försäljningsprognos för 2020 skulle bolaget omsätta 175 miljarder dollar – och därmed bli ett av USA:s 35 största bolag. Svenska bolag som Happyplugs, Jays och Urbanears (Zound Industries) har också märkt de trådlösa pluggarnas popularitet i sin försäljning.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-05-08 15:09