Hoppa till innehåll

Du kan inte längre se Fargo på Max, men du kan se Wahlgrens Värld

Fans av den hyllade serien Fargo fick en kalldusch i samband med att HBO Max bytte namn till Max. Serien var spårlöst försvunnen och Cafés Jonas Strandberg är genuint förbryllad.

HBO Max bytte den 21 maj namn till bara Max i Sverige och det skedde på ett traditionsenligt HBO-klumpigt sätt. Istället för att justera utseendet i den app som folk redan hade på sina enheter slutade den bara att fungera och man tvingades ladda ner en helt ny. Det är alltid så här de sköter sina nylanseringar, exakt samma upplägg varje gång. Ni minns kanske när HBO skulle bli HBO Max? Att de aldrig lär sig.

När man sedan scrollar igenom utbudet märker man att någonting har hänt. Företaget själva hävdar att de gjort denna förändring för att bredda utbudet, men jag vill hävda att det inte är helt sant. De har förvisso adderat en del reality, men samtidigt har en av de tidigare stora anledningarna att prenumerera försvunnit spårlöst. Fargo finns inte längre kvar i utbudet och de som var mitt i serien lämnades otillfredsställda helt utan förvarning.

Fargo
Den magiska andra säsongen av Fargo med Kirsten Dunst och Jesse Plemons i huvudrollerna.

Vad man mer valt att oceremoniellt radera från utbudet är inte klarlagt, men behandlar de guldgossen Fargo så här kan man bara föreställa sig vad som ska hända med serier och filmer som är något lägre i rang.

Det kan låta som en liten grej att hetsa upp sig över. Serier försvinner och byter streamingtjänst hela tiden. Men att i samband med en nylansering slänga bort en av de mest hyllade dramaserierna det senaste decenniet, det säger väldigt mycket om hur man vill bli uppfattad. Och Max uppfattas nu väldigt mycket som en tjänst där man bestämt skickar ut Fargo i kylan och samtidigt välkomnar in en realityserie med Pernilla Wahlgren. Det är ett extremt ostrategiskt val om man vill behålla sina gamla fans/användare och inte bara få in en ny målgrupp.

Innan namnbytet kunde man lätt spekulera i huruvida den breda massan skulle ta till sig det nya namnet och börja kalla tjänsten Max. Eller om det skulle bli en ny ”Twitter-situation”.

Fortsätter de på det här spåret lär ägarna Warner Discovery inte behöva oroa sig. Då kommer ingen förknippa den här streamingtjänsten med HBO så länge till.

Fyra säsonger av Fargo finns i skrivande stund att streama på TV4 Play.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.