Hoppa till innehåll

Du som julpyntar tidigt är en lyckligare människa – enligt psykologen

Joakim Almén

Det här hade man ju på känn.

Man kan säga att julen består av två typer av människor. De cyniska traditionshatande personerna som ser sig som progressiva för att de vägrar julpynta, käka prinskorv eller ens ge julklappar och de julkramande personerna som tycker julpynt, en noggrant tillagad dopp i grytan och alla samlade vid granen direkt efter Kalle Anka är årets absolut främsta höjdpunkt.

Well, nu visar det sig (surprise, surprise!) att de som julpyntar tidigare än andra personer (och givetvis de som inte julpyntar alls) är lyckligare människor.

Enligt psykoanalytikern Steve McKeown är du som kommer i julstämning tidigare snarare än senare generellt mer upprymd och peppad på livet, något som i grunden antagligen får ses som eftersträvansvärt.

McKeown menar också att en delförklaring ligger i att plocka fram de där silverkulorna tidigt framkallar känslor av nostalgi: vi tar oss tillbaka till barndomen och de problemfria åren innan relationstrubbel, hämta på dagis, räkningar och åtta till fem gjorde livet något mer tungrott.

Du som julpyntar tidigt är i regel en lyckligare person.

– Skälen till varför att man vill julpynta tidigt är oftast nostalgiska, antingen för att återuppliva magin eller för att kompensera för att man inte brytt sig tidigare, säger McKeown till Unilad och fortsätter:

– Dekorationer är helt enkelt ett ankare eller en väg till barndomens magiska känslorna av spänning. Så att sätta upp juldekorationerna tidigt förlänger spänningen. Det är bitterljuvt: kanske tjänar helgdagarna som en påminnelse till de vi älskade, kanske påminner stirrandet på en julgran om den lyckliga tiden när du fortfarande trodde på jultomten.

LÄS OCKSÅ: Nisse Hallberg rankar sina 5 värsta jular

Det slutar dock inte de där. Enligt McKeown är de som pyntar utsidan av huset och gården med diverse belysning och annan utsmyckning ”snällare och mer sammanhängande” än sina grannar … vad nu det betyder.

Så, julskeptikern, kanske är det i år du provar att gå allt in på julen. Om inte annat kan det potentiellt fungera som naturligt Sertralin.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.