Hoppa till innehåll

Nisse Hallberg rankar sina 5 värsta jular

Nisse Hallberg som jultomte

Julshowsaktuelle komikern om jularna som saknat allt vad julefrid innebär.

Komikern och tidigare Café-krönikören Nisse Hallberg hade en pissjul förra året. Efter att ha kuskat runt som tomte, eller ”hovnarr” som han själv titulerar det, från hushåll till hushåll med några bärs och snuskig italiensk fruktkaka som ersättning kände han att nån form av julmörkerbotten var nådd.

Efter att ha somnat med tomtedräkten på i soffan till repriser av Rederiet såddes ett innehållsfrö som nu blir fullskalig föreställning på Scalateatern. Tomten är ensam är enligt Nisse själv en ärlig och tragikomisk berättelse om hans egna jular och hur de präglats av ett mörker.

– Jag har alltid varit tvungen att vara tomte hos de lyckliga familjerna och jag vet att jag inte är ensam, vi är många sorgliga tomtar där ute. Nu tar jag upp kampen! För vi ska inte behöva ta den här skiten mer. Vill du ha en tomte? Var din egen jävla tomte! säger Nisse Hallberg.

Showen har premiär den 19 december och under sju föreställningsdatum (däribland självaste julafton) gör Hallberg upp med sin mörka julhistorik en gång för alla – en 90 minuters uppslitande resa i två akter med humor, äcklig fruktkaka och livemusik.

På föreställningstemat bad Café Nisse Hallberg lista sina fem värsta jular. Häng med på en Hallbergsk resa bland konståkare som gillar tjack, en morfar med fäbless för paranötter och en julafton med Norén-stämning.


Nisse Hallberg rankar: Nisse Hallbergs fem värsta jular


5.

Julen då morfar hade dött. Den mannen var julen, han var en paranötternas konung, en man som spottade resterna från grisfötter likt en flismaskin men framförallt en marsipanens gud. Cirka 1.8 kg stod placerat på nattduksbordet bredvid Bengts säng. Han åt bara om natten med hjälp av en sylvass kniv, en kniv att karva med. Utan morfar Bengt blev det tyst, utan honom var julen död.


4.

Första julen helt utan släkten, vi hade en alternativ jul hemma hos mamma. Vi bjöd in vänner/kollegor utan egen familj att fira med. Detta år skulle vi äta stuffad kyckling, min syster hade bjudit in en man: Han var fem timmar sen, han var konståkare och han hatade inte tjack. Jag vill minnas att hunger inte var hans paradgren. Det var en rar man med mörker, men kommer aldrig förlåta honom för kycklingen som gick torr.


3.

Andra året utan morfar. Mormor hade brottats med hissdörren och pulveriserat höger höftkula. Vi alla låtsades att allt var som vanligt, grisfötterna stod orörda och jag hade en whiskeygömma. Jag blev så där tragiskt julfull bara en frånvarande pappa blir, däckade innan Svensson Svensson. Fick inget jag önskade mig. I vanlig ordning önskade jag mig bara brieost, i vanlig ordning fick jag endast samlingsskivor av Miles Davis. Julen luktade helt plötsligt galtröv.


2.

Förra julen, jag befann mig mitt i en skenande depression. Femte uppbrottet med dåvarande flickvännen var ett faktum. Jag hade i vanlig ordning inte vågat säga nej till familjer som bett mig vara jultomte. Det blev tre stopp, tre förnedringar, två öl i betalning. Dagen då jag för första gången insåg att jag helt på egenhand valt jobbet hovnarr. Hovnarren däckade med tomteskruden på i soffan, till repriser av Rederiet. Men ur allt ont kommer något gott säger de. Och se på fan, jag och mitt sårade ego lyckades föda en scenföreställning. En föreställning som i år spelas på julafton.


1.

Ett Norén-drama. Fullkomligt kaos. Jag vet inte om det är den bästa eller den värsta julen. Men en normal familj skulle få gå i familjeterapi efter en afton av detta slag. Återigen en alternativ jul hos mamma.

Jag lagar mat.
Hasse lagar mat.
Jag börjar bli full.
Hasse är redan full.
Nu är mamma full också.
Pling plong.
Nu är Stephanie här, hon är inte på en bra plats.
Middagen är över.
Osttallrik ställs fram, Malin har sin vana trogen köpt för lite ost. Jag har stödköpt, julen kan fortsätta.
Mer vin händer.
Pling plong.
Jul-Jens aka JJ rasar in. Kastruller framstår som nykterister, han är klar, men det stoppar inte JJ. Mer dryck ska ner.
Jag ställer mig och diskar.
Stephanie ska hoppa från balkongen då någon annan får mer uppmärksamhet.
Jag diskar allt en gång till för att slippa fraggelberget i vardagsrummet.
Stephanie börjar skrika på mig okontrollerat.
Jag hotar alla inom en radie på 1.5 meter med kniv.
Någon gråter.
JJ står och ska skåla i vardagsrummet.
JJ somnar ståendes och faceplantar vardagsrumsbordet fyllt till bredden med vinglas och levande ljus.
Mattan brinner.
Hasse skrattar.
JJ undrar vem som har förstört alla glas.
Mamma gråter.
Jag diskar ett tredje varv.
Grattis på födelsedagen Jesus.


Speldatum för Nisse Hallbergs julshow Tomten är ensam

19 december

22 december

24 december

29 december

30 december

7 januari

8 januari

Biljetter till föreställningen köper du via Nissehallberg.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.