Efter succén med Ove-filmen – här är nästa Backman-bok som blir film

Det har blivit dags för nästa filmatisering av en Fredrik Backman-roman – den här gången med Pernilla August i huvudrollen, och bakom kameran står Tuva Novotny.

David Johansson  |  Publicerad 2018-01-18 13:22  |  Lästid: 2 minuter

Knappt någon kan ha undgått att ha märkt av den framgång som den före detta Café-medarbetaren Fredrik Backman haft med sitt författarskap. Hans förmåga att trycka på känsloknappar och formulera sina utmärkta berättelser har tagit hans verk ända till Hollywood, när En man som heter Ove blev Oscarsnominerad i kategorin ”Bästa utländska film”.

(Läs Backmans inlägg som lästs över en miljon gånger här).

Nu har det blivit dags för den andra filmatiseringen av en Backman-roman. Den här gången är det Britt-Marie var här som ska bli film, och ingen mindre än Pernilla August är tillsatt i huvudrollen. Bakom kameran står Tuva Novotny, som säger så här till Dagens Nyheter:

– Det är ett väldigt rörande och upplyftande drama om en 60-plus-kvinna, om nya chanser i livet, en historia om att det aldrig är för sent att börja leva. Jag började grina av tanken på att jag aldrig tidigare har sett en sådan här film.

Pernilla August.

Novotny och August har en del att leva upp till. Duon Hannes Holm och Rolf Lassgårds En man som heter Ove sålde 1,7 miljoner biobiljetter bara i Sverige, och filmen hyllas gång på gång som en av de bästa i modern svensk filmhistoria.

Precis som med En man som heter Ove har Fredrik Backman själv tagit ett steg tillbaka och givit Novotny och manusförfattaren Maria von Heland fria händer. För Dagens Nyheter berättar Novotny att hennes vision med filmen är att skapa någonting som kan placeras mittemellan Mamma mia! och den kritikerhyllade tyska filmen Min pappa Toni Erdmann. Vilket onekligen låter som ett spännande koncept.

– Vi har pratat om Min pappa Toni Erdmann när det handlar om att skildra relationer, och Mamma mia! för att den filmen har något väldigt lustfyllt och ljust över sig. Även om glesbygdsfrågor och invandrarpolitik finns där i bakgrunden så kommer vi mest att röra oss på ett existentiellt plan, säger Novotny.

Som regissör har Novotny inte varit särskilt aktiv i Sverige, men i Norge har hon regisserat avsnitt av tv-serierna Dag och Lilyhammer, samt sin långfilmsdebut TEA som landar senare i år.

Inspelningarna av Britt-Marie var här sker i Göteborg i april och maj, med ett beräknat premiärdatum satt till december 2018.

Foto: IBL

Läs också:

Jättesuccé för En man som heter Ove

Backmans inlägg som lästs över en miljon gånger

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-01-18 14:36