Hoppa till innehåll

Lurade systemet för att tävla i OS – så gick det till

Joel Linde

Elizabeth Swaney är den nya Eddie ”The Eagle” efter att ha tävlat i halfpipe i OS i Pyeongchang trots att hon knappt kan åka skidor.

De Olympiska spelen är uppenbarligen mycket mer än bara idrott på blodigt allvar – kanske bäst illustrerat av norskans namn för evenemanget, ”de olympiske leker”.

I år har vi bland annat fått bekanta oss med en älskvärd 17-åring från USA som försov sig – men ändå vann OS-guld. Nordkoreas hejaklack har skapat stora rubriker och häromdagen föddes legenden om den ungerska amerikanen, Elizabeth Swaney.

På måndagen åkte 33-åringen från USA för Ungern i OS-grenen halfpipe. Det var kvalomgång och få kände till hennes färdigheter, men när hon tog sig igenom åket utan att göra ett enda trick (okej ett halvt kanske) och nätt och jämnt stå kvar på skidorna tystnade både publik och kameraslutare.

Se hennes åk här:

Men det är inte första gången vi sett glada amatörer ställa upp i olympiska spel. I OS i Calgary 1988 tävlade Eddie ”The Eagle” Edwards.

Vi har sett Jamaica tävla i bobsleigh i OS i Calgary 1988 och vi har förtrollats av Eric Moussambani från Ekvatorialguinea som nätt och jämnt plaskade sig i mål på 100 meter frisim i sommar-OS i Sydney år 2000. Varje gång har atleterna både hyllats och kritiserats, och varje gång har folk ställt sig frågan: Hur kan de ens få vara med?

I det aktuella fallet Elizabeth Swaney var hennes resa väldigt kalkylerad. Som medborgare i USA hade hon ingen chans att knipa en av de fyra platser som varje land hade möjlighet att få, speciellt inte med tanke på att hon började åka skidor 2015. Därför antog hon sina farföräldrars medborgarskap, ett ungerskt, där antalet professionella halfpipe-åkare på damsidan är väldigt begränsat.

Där fanns alltså en öppning, så länge hon tog en topp 30-placering i världscupen och fick ett minimiantal FIS-poäng. Under två års tid reste hon runt för att delta i de minst prestigefyllda världscuptävlingarna för att plocka så enkla poäng som möjligt. I vissa av dem föll hennes konkurrenter, i andra var de inte ens 30 som tävlade i loppet. När världseliten tävlade på ena sidan jordklotet flög hon till andra sidan jordklotet för att plocka poäng.

På så sätt fick hon både FIS-poäng och placerade sig topp 30, och hon skickades i ungerskt OS-ställ till Pyeongchang.

– Jag vill inspirera andra i Ungern och i världen att börja med freestyleskidåkning. Jag vill visa att det är möjligt att börja (åka) oberoende av vilken bakgrund man har, säger hon till Reuters.

33-åringen slutade naturligtvis toksist i kvalet. Det blev ingen final, men med den motiveringen kan vi inte annat än imponeras av Swaneys beslutsamhet som trots allt tog henne till ett OS.

Ingenting är omöjligt, som en annan legendar brukar säga!

Credits
Foto: IBL

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.