Hoppa till innehåll

Skrämmande sanningen bakom Nordkoreas hejaklacksarmé

Olle Arnell

Klippen på den nordkoreanska hejaklacken har spridits flitigt de senaste dagarna, men precis som man kan ana är det långt ifrån ett glatt kompisgäng med passion för sport som åkt på OS-semester.

När OS invigdes tågade Nord- och Sydkorea in tillsammans, som en och samma trupp på arenan. I damernas ishockeyturnering spelar man som ett gemensamt lag, och jublet på läktaren var öronbedövande även när man låg under med 0-8 mot Sverige.

– Charmigt, kommenterade Åke Unger i direktsändning.

På politisk nivå hyllar Nordkoreas president Kim Jong-Un Sydkoreas arrangemang, diplomatiska närmanden görs, och den kommunicerade bilden vittnar om frid och fröjd mellan de två nationerna. Men när något ser allt för bra ut VET man att det är bäst att vara misstänksam.

Den Nordkoreanska hejaklacken är syntetiskt synkroniserade, glada och taktfasta i sin koreografi och i filmen nedan, i periodpausen mot Schweiz när man ligger under med 0-6, ser man hur de är utportionerade i små klickar i arenan där publiken i övrigt inte direkt kokar.

Vilken person som helst förstår förstås att det handlar om en iscensatt propaganda snarare än passionerat supporterskap, vilket bekräftas av nordkoreanen och före detta hejaklacksmedlemmen Han Seo-Hee, i en intervju med CNN som Sportbladet citerat.

När hon var 20 år värvades hon som hejaklacksledare för landet, men har sedan tolv år tillbaka emigrerat till Sydkorea och kan nu tala ut om förhållandena. Hon berättar hur hejaklacken övervakades av Nordkoreanska stadstjänstemän och hur de informerades om att deras familjer skulle komma att straffas om de hoppade av uppdraget, medvetna om att många vill fly diktaturen.

– Jag övervägde det aldrig ens, det kommer vara likadant för hejaklacksledarna den här gången. De har sin familj där hemma och vet att de kommer skrämmas och straffas om de hoppar av, säger Han Seo-Hee till CNN.

– Ett nordkoreanskt sällskap som sänds utomlands är alltid en sammansättning av tre grupper: partimedlemmar, säkerhetsmedlemmar och administrativa medlemmar. Det är så nu också, fortsätter hon.

Nordkoreanska hejaklacksmedlemmar i Sydkorea.

Även efter mästerskapet kontrolleras och övervakas hejaklackmedlemmarna för att avgöra om de är tillräckligt goda representanter för Kim Jong-Uns Nordkorea, uppger en anonym polis för CNN.

Men att heja på nationen i med- och motgång är inte det enda uppdraget hejaklacken har på plats på de olympiska spelen.

– Vi informerades om att vi inte skulle bli skickade till Sydkorea bara för att heja utan även skryta om vår ledare. Vi blev tillsagda att ta kampen till våra fienders hjärta, fortsätter Han Seo-Hee.

Det gemensamma koreanska ishockeylandslaget har förlorat båda sina matcher med 0-8 mot Sverige respektive Schweiz. Om nordkoreansk media rapporterade om resultaten? Knappast.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.