Hoppa till innehåll

Emil Persson får pris som Årets Journalist: ”Ödmjuk, glad och bakfull”

Olle Arnell

Vi riktar ett stort grattis till Emil Persson, Årets Journalist 2017!

Under onsdagskvällen hölls årets Tidskriftsgala som arrangeras av Sveriges Tidskrifter, och kvällens tyngsta utmärkelse till enskild journalist tilldelades Cafés Emil Persson!

Så här löd juryns motivering:

”Årets journalist äger en hisnande formuleringsglädje och förmåga att skildra personer och skeenden med skruv snett från sidan. Hen behärskar virtuost det långa formatet och speglar samtiden i ämnesval och intervjupersoner. Därtill en poddare som med underfundig skärpa får en stor publik att både tänka och skratta.”

Vi på Café kan inte annat än att hålla med, det var inte en dag för sent Emil fick pris för sin journalistik, både i textformat och i Fördomspodden.

Emil Persson fick ta emot priset av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: Anette Persson.

– Jag känner mig ödmjuk, glad och bakfull. Inte minst är det kul att Café får uppmärksamhet – i den mån jag ska försöka analysera mig själv kan jag känna att jag i hyfsat hög utsträckning bara förvaltar en mångårig Cafétradition av ROLIGARE intervjuer. Det finns andra magasin och skribentstall som är bättre på mycket annat, men Café har alltid använt humor som ett redskap för att hålla intresset och läsarglädjen uppe. Om jag på något sätt lyckas kanalisera den typen av berättande – i text eller podd – är jag supertillfreds med sakernas tillstånd, säger Emil Persson.

Första avsnittet av Fördomspodden kom den 14 september 2016 och sedan dess har 41 svenska kändisar satt sig ner för att svara på ett batteri av fördomar som Emil har om personen. Succén var omedelbar och innan den här månaden är slut har den nått 3 miljoner (!) lyssningar. Om du inte redan lyssnar på podcasten och prenumererar på den är det hög tid att göra det nu.

Emil på väg fram till scenen för att ta emot priset. Foto: Anette Persson.

– Wow! Hårt arbete lönar sig. Det är få, om ens någon, som lägger ner så mycket själ och svett i sina texter och poddar som Emil Persson. Den drivkraften, i kombination med en stilistisk talang utöver det vanliga och svårslagen observationsförmåga, ger resultat. Otroligt välförtjänt, vi på redaktionen lyfter på hatten! säger Jonas Terning, chefredaktör, Café.

Emils tid på Café sträcker sig flera år tillbaka och i tillägg till podcastsuccén har merparten av hans arbete under de här åren publicerats som text. Nedan följer ett urval av de texter Emil skrivit, och de podcastavsnitt han spelat in.

Vi på redaktionen är förstås väldigt glada och stolta över Emil – Årets Journalist 2017!

Minen när man precis blivit utsedd till Årets Journalist. Foto: Anette Persson.

Ett urval av Fördomspoddens 41 avsnitt

Thorsten Flinck

David Lagercrantz

Jan Guillou

Jessika Gedin

Fredrik Skavlan

Ett urval av Emils texter i Café

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.