Hoppa till innehåll

En man som heter Ove fastnar i midsommartrafiken. En introduktion i fem steg.

På den här bloggen pratar vi ju, som de rutinerade läsarna möjligen kommer ihåg, då och då om en man som heter Ove. Ove, som är en svensk man någonstans mellan 55 och 60 år, har ju tidigare i bloggens historia bland annat varit på restaurang, köpt en data, och försökt stämma Kolmården. Ove har … Continued

På den här bloggen pratar vi ju, som de rutinerade läsarna möjligen kommer ihåg, då och då om en man som heter Ove. Ove, som är en svensk man någonstans mellan 55 och 60 år, har ju tidigare i bloggens historia bland annat varit på restaurang, köpt en data, och försökt stämma Kolmården. Ove har även varit på museum, i formidabla Jonas Crambys likvärdigt formidabla blogg.
Vi har dock aldrig riktigt fått tillfälle att ta tag i en av Oves kanske allra mest karaktäristiska jaktmarker: Den svenska helgtrafiken. Men eftersom jag nu själv inte haft mycket annat för mig än att befinna mig i just den de senaste dagarna, följer här nedan en kort introduktion i fem steg kring det beteendemönster och kroppsspråk som genast avslöjar att du befinner dig i den omedelbara trafiknärheten av ett utomordentligt exemplar av en riktig Ove. Pay attention.

Situation: Det är kö på motorvägen.
En man som heter Ove – Fas 1:
Ove saktar in sin bil (som, oavsett vilket faktiskt märke det är på den, alltid mentalt är en Saab) bakom bilen framför sig. Samtidigt som Ove förstås svär högt och demonstrativt på ett sätt som man kanske skulle göra om man var av övertygelsen att personen i bilen framför inte bara bar skulden till den sex kilometer långa bilkö som uppstått framför honom utan dessutom kunde höra när mannen i bilen bakom honom idiotförklarar honom. När denna bil slutligen stannar helt rullar Ove, för att markera, fram sin bil så nära dess bakre stötdämpare att man inte ens med grovt våld skulle kunna få in ett A4-ark mellan dem. Och sedan tutar Ove.

En man som heter Ove – Fas 2:
När kön stått stilla i mer än två minuter slår Ove uppgivet handflatorna i ratten, himlar demonstrativt med ögonen, slår ut med armarna i en yvigt förnärmad gest och skakar upprört på huvudet. Denna rutin upprepas i accelerande hastighet 3-5 gånger per minut de närmaste 10 minuterna, samtidigt som Ove fortsätter svära högt och demonstrativt och aktivt skuldbelägger (i prioriteringsordning) A) Det politiska parti som Ove tycker minst om och/eller miljörörelsen, B) Vägverket, C) Folk som lite generellt enligt Oves definition ”inte ska ha körkort” (Det inkluderar i regel ”fruntimmer” och ”såna där som köper Audi”) och D) ”Dom där idioterna på Internettet”.

En man som heter Ove – Fas 3:
Kön har nu stått stilla i mer än tio minuter, och Ove börjar nu se sig om efter något mer fysiskt att dela med sig av sina känslor till. I regel är det personen i bilen bredvid, som Ove nu aktivt söker ögonkontakt med. Detta kan pågå i flera minuter. När ögonkontakt till sist uppnås blänger så Ove länge på personen ifråga, och skakar sedan oändligt långsamt och med stor besvikelse på huvudet. Som om det var personen i bilen bredvid som helt och hållet bar skulden för den aktuella trafiksituationen, och därför faktiskt bara borde ta och skämmas lite.

En man som heter Ove – Fas 4:
Kön har nu stått stilla i en kvart. Och Ove tycker att det är dags att göra en ordentlig markering. Han stänger därför av sin motor, lägger i handbromsen, stiger ur bilen, ställer sig en och en halv meter bredvid sin bil med dörren öppen och planterar handflatorna på sina höfter. Lite sådär som Stålmannen kanske hade gjort i den situationen. Sedan tittar Ove surt längs den sex kilometer långa bilkön, fäster blicken på den sista bilen innan horisonten, och skakar långsamt och med stor besvikelse på huvudet. Som om just precis den bilen har förolämpat Ove personligen, och därmed faktiskt bara borde ta och skämmas lite.

En man som heter Ove – Fas 5:
Kön har nu stått stilla i tjugo minuter. Och nu tycker ju faktiskt Ove att nu får det ju faktiskt ta och räcka lite faktiskt. Han stänger därför sin bildörr i protest. Låser bilen. Och intar sedan den ultimata, och fullständigt oefterhärmeliga, Ove-positionen. (Här förevigad av min fru, någonstans längs E4.)

Nu har ni verkligen gjort bort er, era jävlar. Det ska ni ha klart för er.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.