Erik Haag och Lotta Lundgren i nytt program: “Lånat vissa drag från Abba”

Våren 2019 är programledarduon Erik Haag och Lotta Lundgren tillbaka i tv-rutan med SVT-serien "Bandet och jag". Tillsammans med Kakan Hermansson och Olof Wretling skildrar de svensk musikhistoria genom ett fiktivt popband.

Cecilia Ahle  |  Publicerad 2018-08-09 11:12  |  Lästid: 2 minuter

Senast såg vi kvartetten Lotta Lundgren, Erik Haag, Kakan Hermansson och Olof Wretling i tv-rutan var när de gestaltade den svenska emigrationen till Amerika i miniserien Bye bye Sverige. Nu har de i stället bestämt sig för att skildra en skärva ur svensk musikhistoria.

I sin nya SVT-serie Bandet och jag bildar de den fiktiva popgruppen L.E.K.O. Tillsammans berättar de sedan 20 år av Sveriges musikhistoria, mellan 1970 och 1990, genom bandets uppgång och fall.

– Någonting ska man ju betrakta den här utvecklingen genom och då tyckte vi att det var roligt att göra det genom en popgrupp, som har lånat vissa drag från Abba, säger Lotta Lundgren till TT.

Bandet tar sina allra första toner i 1970-talets proggrörelse, för att sedan slå igenom när de vinner Melodifestivalen. Från dansbandsschlager går de sedan över till 80-talets syntmusik.

Kakan Hermansson, Erik Haag, Lotta Lundgren, Olof Wretling och producent Karin af Klintberg skapar sin andra SVT-serie tillsammans.
Kakan Hermansson, Erik Haag, Lotta Lundgren, Olof Wretling och producent Karin af Klintberg skapar sin andra SVT-serie tillsammans. Bild: IBL Bildbyrå

Allt slutar med att bandet splittras och skildrar landets övergång till individualismen med att satsa på solokarriärer.

– Bara under min livstid har Sverige genomgått enorma förändringar. Det handlar om svenskarnas resa från ett kollektiv till fullskalig individualism. Eftersom vi 2018 lever i något slags högerns 1968 så kändes det roligt att börja vår berättelse i vänsterns 68, avrundat till 70, säger Lotta Lundgren och fortsätter:

– Det är också en berättelse om 40-talistgenerationen. Det är de som bryter med det Sverige som har varit. Det gamla klassamhällets Sverige och det ganska kristna, titelsjuka och formella Sverige. Det var den första ungdomsgenerationen.

Programmet är tänkt att bli fyra avsnitt och det spelas in just nu tillsammans med producenten och regissören Karin af Klintberg.

Erik Haag och Lotta Lundgren var julvärdar i SVT 2017.
Erik Haag och Lotta Lundgren var julvärdar i SVT. Bild: IBL Bildbyrå

Erik Haag och Lotta Lundgren började jobba tillsammans i tv-rutan redan 2010 med SVT-programmet Landet Brunsås. Efter det följde tre säsonger av det populära programmet Historieätarna.

Hösten 2016 avslöjade också duon att de var ett kärlekspar. Men trots att de jobbar så intensivt tillsammans så tar de inte med sig jobbet hem.

– Vi är bra på att sluta jobba båda två. Vi är två riktiga slappisar, sa Lotta Lundgren inför julvärdsuppdraget till Expressen.

"Bandet och jag" kommer att visas på SVT under våren 2019.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:22