Hoppa till innehåll

Ett geni har skalat upp en film från 1896 till – väldigt imponerande – 4K-upplösning

Ankommande tåg till La Ciotat
Lukas Nordén

Det ser NÄSTAN ut som att det skulle kunna vara filmat idag.

2018 kom Peter Jacksons spektakulära färguppdaterade första världskriget-dokumentär They Shall Not Grow Old och på samma restaureringstema dök dokumentärserien Andra världskriget i färg upp på Netflix i höstas. Det våras onekligen för att låta rörliga bilder från förr få ett modernt bildmässigt skimmer av färg och 4k-upplösning.

Nu kommer nästa exempel på när tekniska landvinningar fräschar upp väldigt gammal film. Det här gången handlar det om den gamla kortfilmen Ankommande tåg vid La Ciotat från 1896. Filmen gjordes av de banbrytande franska filmpionjärerna, bröderna Auguste och Louis Lumière. Kortfilmen Ankommande tåg vid La Ciotat visar när ett tåg ankommer till en tågstation i den franska staden La Ciotat och brödernas kanske mest kända verk.

Den tysta kortfilmen har nu blivit viral efter att youtubern Denis Shiryaev publicerat den i en helt ny tappning med 4k/60 fps-upplösning. Förutom en förbättrad bildkvalité har han lagt in ljud för att förstärka upplevelsen, och vilken upplevelse det är. Nya tittare kan lätt luras till tron om att den nya versionen spelats in när som helst.

Kika själv på de två olika filmerna här och jämför.

Lumière-brödernas originalfilm från 1896

Den uppskalade 4K/60-FPS-versionen

Shiryaevs version har legat ute på Youtube i tre dagar och har redan 1,8 miljoner visningar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.