Exklusiv intervju med världsstjärnan Skepta – ”Brittisk rap är på riktigt”

Brittiska rapparen Skepta är en av musikvärldens absolut hetaste just nu. Café fick en pratstund med grime-scenens frontfigur om hans avsmak för lyxmode, roadman-dräkter och varför han aldrig kommer att slå igenom i USA.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2017-09-01 09:28  |  Lästid: 4 minuter

Den brittiske rapparen Skepta har haft en märklig karriär. ”King of Grime” som han kallas har varit verksam i ett decennium, men det är först de senaste åren som hans karriär har katapulterats upp i stratosfären. Med hits som Shutdown, Ladies Hit Squad och That’s Not Me tog han steget från hyllad underground-rappare till superstjärna som samarbetar med Pharrell och får Drake att signa till sitt eget skivbolag, Boy Better Know.

Skepta är också en modeikon som kombinerar tracksuits med mer avancerade kreationer. Bland fansen finns Kanye West, och nämnde Drake som gjort sitt bästa de senaste åren för att framstå som att hans hem var Tottenham och inte Toronto. Skepta har även det egna klädmärket Mains och släpper den 2 september ett par Air Max 97 tillsammans med Nike. I samband med lanseringen av skon fick Café en pratstund med Tottenhams top boy.

Du har tagit avstånd från lyxmode både i intervjuer och i låten That’s Not Me. Hur kommer det sig?

– Jag växte upp på gator där unga människor dödar varandra för att kunna köpa dyra saker, för att kunna se lyckade ut utåt. En dag insåg jag att märkena som vi dödar varandra över inte bryr sig om oss, de visar ingen kärlek. Vi är inte med i deras reklamer. ”Fuck them”, tänkte jag. Jag kan vara lika intelligent som dem, men bära en tracksuit som alla har råd med. Jag har velat få folk att förstå att vi från gatan kan bli lika framgångsrika och accepterade, utan att behöva döda varandra över lyxmärken. Idag har alla tracksuits, till och med lyxmärkena. En gubbe som står i tracksuit med sin hund ser ut som att han är med i en modeplåtning idag, alla har tracksuits. Även om jag brukar slänga på mig lite damkläder från Chanel också då och då.

Din stil har hyllats av alla från Drake till Liam Gallagher. Vem är din stilförebild?

– Stilförebild… jag vet inte. Min kompis Tico från Meridian Walk Estate där jag växte upp, i Tottenham. Jag är nog mest inspirerad av de jag växte upp med. Nuförtiden klär jag mig bara baserat på hur jag känner mig. Ibland är jag grime, ibland är jag ledsen och goth. Fast med kedjor. Ibland är jag lycklig och bär en färgglad blus. Musik är känslor, ibland är man goth och ibland är man grime. När man åker runt i världen märker man att alla klär sig beroende på känslor, inte beroende på vilken musik man lyssnar på. Kids lyssnar på Ludacris i Morocko, jag kan klä mig mod och lyssna på punk. Internet har suddat ut de gränserna.

Lookbooken för ditt egna märke Mains och dina Nike Air Max är fotad i Marocko, vad är det med Marocko som är så inspirerande?

– Vad kul att du säger det, det är faktiskt fotat i London också. Tanken var att man skulle tro att allt var från samma stad. Mattorna, ungar på mopeder, färgerna… det är det som jag älskar med London och det jag älskar med Marocko.

Måste en musiker ha bra stil för att vara relevant?

– Man måste väl inte ha det, men de flesta bra musiker har ju bra stil på något sätt. Man har en bra känsla för detaljer, då ingår stil där. Allt ingår: sättet du klär dig på, hur du spelar datorspel, hur du rullar en joint, hur arg du blir när du missar ett tåg. Allt sitter ihop.

Du har sagt att du inte ser dig själv som rappare, utan som en aktivist. Hur kommer det sig?

– Ja… många personer försöker säga till mig vad jag är, då försöker jag alltid säga emot. Jag rappar ju, så jag är väl en rappare. Men jag är mer, jag är någon som gör en massa grejer: rap är bara en del av det. Jag är filosof, filantrop, aktivist.

Hur kommer det sig att brittisk rap och grime är så stort just nu?

– Brittisk rap är på riktigt, inget av den där galna kändisskiten som i Amerika. Vi gör beats och rappar, inget annat. Om jag hade velat slå igenom i USA hade jag behövt ligga med någon känd tjej, så är det inte här. Halva USA skulle inte klara en dag i London. Vi bara tittar på dem utifrån som en galen film.

Hur kommer det sig att så mycket bra musik i olika genres kommer från London?

– London är en av de första städerna där kulturer började blandas med varandra. Indier, jamaicaner, kineser, mexikaner, allihop. Alla olika kulturer runt omkring London kommer överens. Vi får det att funka. Det handlar om kommunikation, London lär en att kommunicera med vem som helst. Om du växer upp med folk som ser exakt ut som du så vet du inte hur du ska kommunicera med människor som ser annorlunda ut. Jag kan prata med vem som helst, folk från de mörkaste vråerna ute i världen, och folk på ett slott. Folk från London kan det.

Du har stylat dina Nike-sneakers på ett intressant sätt på din Instagram.

– Den där dräkten är galen! Herregud. Jag kände bara att den här dräkten inte kan finnas på den här planeten utan att Skepta ska bära den. Det där är riktig roadman-skit. Visst är den snygg?

Verkligen. Även om alla inte vågar bära upp just den, vad är ditt tips för hur man bär upp en hel tracksuit?

– Köp en från Mains, mitt märke. Den är gjord med kärlek. Vi har koll på ursprunget, hur folk har burit tracksuits sedan starten. Vi gör det för folket, för att de ska se bra ut. Det är så man gör bra saker.

Skepta är aktuell med sina egna Nike Air Max 97 som släpps den 2 september på nike.com.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 13:45