Filip och Fredrik gör långfilm – vill ha Robert Gustafsson i huvudrollen

Fredrik Wikingssons och Filip Hammars bok Tårtgeneralen blir film. Robert Gustafsson är förstavalet i rollen som Hasse P. – Redan när vi skrev Tårtgeneralen pratade vi om att Robert Gustafsson hade varit idealisk, säger Fredrik Wikingsson.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2016-02-15 10:41  |  Lästid: 2 minuter

2009 kom tv-duon Filip och Fredriks roman Tårtgeneralen, boken är baserad på den sanna historien om när Jan Guillou utnämnde Köping till Sveriges tråkigaste stad – och nu ska boken bli film.

I en intervju med Cafés Emil Persson berättar Fredrik Wikingsson om det svåra arbetet med filmen.

– Vi är nog de sämsta i världen på det vi gör just nu, för vi är så ovana. Tv är vi fan i mig bland de bästa i världen på, för det har vi gjort så mycket i tolv år, men så fort jag börjar tänka på att vi ska regissera människor som ska sitta och prata allvarligt med varandra… Så jävla svårt, alltså. Det kan bli så fruktansvärt dåligt.

Nu är det många möten med potentiella finansiärer för Wikingsson.

– Det finns inget annat projekt jag gett mig in i där man direkt ska be folk hosta upp 30 miljoner kronor. Man ska skryta om någonting man inte har. Om man skriver en bok eller gör en föreställning eller dokumentär så gör man den först – och sedan får man börja skryta om den, säger han.

wiking

Foto: Björn Terring

”Hoppas det går i lås”

Tårtgeneralen sålde 90 000 ex. Det är bra som fan – men Två nötcreme och en moviebox sålde 250 000. Men vi sa det redan när vi skrev Tårtgeneralen: om vi bara gjort det till en förtjusande berättelse och struntat i andra halvan, som är en fullständig resa ner i Hades, kanske det blivit mer av en feelgood-hit. Vi fattar att ingen efterfrågar en filmatisering, men det gör oss mer fria.

Boken handlar om hur Hasse P började bygga världens största smörgåstårta för att sätta Köping på kartan.

– Redan när vi skrev Tårtgeneralen pratade vi om att Robert Gustafsson hade varit idealisk som Hasse P. Inget är påskrivet än men vi hoppas verkligen att det går i lås, säger Wikingsson.

Hela intervjun med Fredrik Wikingsson finns att läsa i Cafés marsnummer som finns i butik 15 februari.

omslagcafe
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-20 11:15