Fireball på bag in box kan komma till Sverige: ”En bra idé”

Varken Systembolaget eller importören ser några direkta hinder till att Fireball kan komma att säljas på 1.5-liters bag in box framöver.

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-10-14 16:19  |  Lästid: 2 minuter
fireball-whisky-box

Den kanadensiska kanelwhiskyn Fireball började säljas i Sverige under sommaren 2011 och blev snabbt populär främst som shot. Även om försäljningen stoppades tillfälligt i oktober 2014 efter för höga värden av propylenglykol är det fortsatt ett frekvent inslag på fester och över bardiskar.

Men medan den i Sverige säljs på 50 cl flaska finns den numera i Kanada  på 3.5-liters box. Det finns bara en rimlig fråga att ställa i sammanhanget – när kommer boxen till Sverige?

Så vi ställde den frågan till Ida Ingerö, Biträdande chef för press och samhällsrelationer på Systembolaget.

box-fireball

Finns det en chans att den här boxen kommer till Sverige?

– Det kan jag tyvärr inte svara på. Vi på Systembolaget köper av svenska importörer så du får ringa de som importerar Fireball.

Okej, men skulle ni kunna köpa in Fireball på box om det fanns tillgängligt?

– Mig veterligen är det inte en fråga som varit aktuell, den svenska skatten gör ju att det blir relativt dyrt att sälja sprit i större kvantitet. Det har ju med den svenska alkoholpolitiken att göra.

Det verkade inte finnas någon större lust att prata om detta och som du ser var inte direkt svaren en tango i kommunikation så efter tredje hänvisningen till att ringa importören istället så gjorde vi det. Och Petter på Arcus var desto mer sugen på att prata.

Har ni tankar på att importera den här Fireball-boxen till Sverige?

– Vi har haft en diskussion om det men det finns inga direkta planer på en sådan sak. Men det kanske vore en bra idé!

Finns det några hinder rent lagligt?

– Inte vad jag vet på rak arm men det skulle väl vara priset som skulle kunna bli ett hinder. En 1.5-litersbox skulle i så fall kosta ca 500 kronor, tror du det är för dyrt?

Jag vet inte, ska man ändå köpa många flaskor kanske det är roligare att köpa en box?

– Ja, sant, vi har förresten även pratat om att lansera Fireball som något mer än en alkohol man dricker rent, genom en färdigblandad Fireballdryck.

Men finns det inte massa regler för alkoläsk?

– Jo men de håller vi oss till så klart.

Okej, har du något tips på en Fireballdrink?

– Ja, om du blandar Fireball med koncentrat av äppeljuice och förskpressad lime smakar den nästan exakt som cola, så jävla gott! En sån dryck skulle kosta ca 199 kronor för en box eller 99 kronor för en helflaska.

Det verkar alltså inte finnas några hinder till att vi kan komma att få se Fireball på bag in box på Systembolaget framöver. Café lovar att återkomma i ämnet.

Mer Fireball!

Systembolaget stoppar Fireball – här är de 7 roligaste reaktionerna från svenskarna

Hur Hitler hade reagerat på att Systembolaget stoppar Fireball

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-10-14 16:22