Fjärde raka för Sebastian Vettel: ”Man måste vara självisk”

Känd som en osympatisk person – men världsbäst bakom ratten. Café fick en snabbis med Formel 1-fantomen Sebastian Vettel, som försvarade sin VM-titel när han vann Indiens GP i helgen. * * * Segern var Vettels tionde av sexton lopp i år och segerglädjen gick inte att ta miste på. Men om han är en […]

Publicerad 2013-10-28 12:25  | Lästid: 2 minuter | Johan Hurtig

Känd som en osympatisk person – men världsbäst bakom ratten. Café fick en snabbis med Formel 1-fantomen Sebastian Vettel, som försvarade sin VM-titel när han vann Indiens GP i helgen.

* * *

Segern var Vettels tionde av sexton lopp i år och segerglädjen gick inte att ta miste på. Men om han är en virtuos på banan är det desto kantigare utanför. Mästaren har beskrivits som ett geni och en ny Michael Schumacher – men också som en ”dirtbag” och en vettlös lagkamrat.

– Man behöver inte vara ett asshole, men man måste vara självisk, annars kommer man aldrig att vinna någonting, säger Vettel när Café möter F1-stjärnan på Circuit de Spa-Francorchamps-banan i Belgien.

Diskussionen om Vettels egoism blossade upp i våras när tysken trotsade order och körde om stallkamraten Mark Webber på Malaysias Grand Prix. Vettel tog hem segern, men eftersmaken var bitter – F1-mästaren tvingades be om ursäkt och Webber, som lägger av efter säsongen, har varit tydlig: han kommer inte att sakna Sebastian Vettel.

Hur är du som stallkamrat egentligen?
– Det får du fråga Mark Webber om, skrattar Vettel. Men då får du säkert inget bra svar…

Kritiken verkar inte direkt bekomma den yngste världsmästaren genom tiderna där han sitter i ett provisoriskt vardagsrum intill den ökända Eau Rouge-kurvan.

Sebastian Vettel tog sin första F1-titel 2010. Fyra raka titlar senare har Vettel hunnit bli 26 år – men förarens ”rycka på axlarna”-mentalitet är alltjämt intakt.

– Jag kommer ihåg när jag vann i Abu Dhabi 2009 och fick en Mercedes Black Series. Jag tog ut den på Autobahn och kom upp i hastigheter långt över 200 kilometer i timmen.

Det är alltså snabbare än du körde under Belgiens Grand Prix?
– Det finns fördelar med att bo i Tyskland med närhet till Autobahn. Är det rätt tid och rätt bil så passar jag på.

Erik Jansson

Dela på Facebook
Tweeta