Det finns ofantligt många gener i det vi kallar arvsmassan – supersmå DNA-spiraler innehåller alla egenskaper som bestämmer vem du är och vad som gör dig unik (nåja, om du inte råkar vara Adam Sandler som verkar ha hur många dubbelgångare som helst).
För att kunna hålla samtliga gener i schack har forskare nämnt dem med alfanumeriska koder. Problemet är bara att det under de senaste åren blivit rätt bökigt med att sortera statistik – det i och med att sorteringsverktyget Microsoft Excel tolkar namnen som datum.
När forskarna exempelvis skrev in MARCH1 (kort för: Membrane Associated Ring-CH-Type-Finger1) feltolkade Excel det att vara datumet 1 mars det handlade om. Något som minst sagt gjort det svettigt för forskare världen över när de delar rapporter med varandra.
Det verkar inte heller finnas någon enkel lösning till problemet. Att ändra formateringen i Excel är superbökigt – och även om en forskare gör det kommer programmet automatiskt konvertera om det till datum när man öppnar samma dokument på en annan dator. En studie från 2016 visade att data från en femtedel av 3 597 forskningsrapporter hade blivit drabbade av Excel-felaktigheter.
Finns det då någon annan lösning än att döpa om namnen på mänskliga gener? Tydligen inte. För det är exakt vad forskare nu börjat göra. Bara i år har ungefär 27 gener fått nya officiella namn. Istället för att en gen kallas för MARCH1 heter den istället MARCHF1, SEPT1 heter nu SEPTIN1 och så vidare.
Hur kan en hel forskarvärld behöva byta namn på våra allra viktigaste kroppssnuttar istället för att Microsoft uppdaterar sin programvara och gör Excel enklare att använda? Enligt Elspeth Bruford, koordinator på HGNC (officiella komitten som bestämmer vad alla gener ska heta), handlar det om att problemet berör en så liten den av Excel-användare för att det ska vara av intresse för Microsoft att göra några ändringar.
Nåväl. Om något så visar detta att du kanske inte ska förvänta dig någon större hjälp av Microsoft om ditt Excel-dokument börjar trassla.