Forskning: Skalliga män ser mer intelligenta och maskulina ut

Vad har Bruce Willis, Fredrik Reinfeldt och Mark Levengood gemensamt? De är alla väldigt framgångsrika inom sina respektive branscher. Och så är de flintskalliga. Sammanträffande? Knappast.

Minna Wallén-Widung  |  Publicerad 2017-02-01 15:35  |  Lästid: 2 minuter
Bruce Willis – framgångsrik och skallig. Bild: IBL Bildbyrå
Bruce Willis – framgångsrik och skallig. Bild: IBL Bildbyrå

Enligt en studie från University of Pennsylvania ses nämligen män som saknar hår ofta som framgångsrika av sin omgivning, skriver Business Insider. Forskaren Albert E. Mannes – som lustigt nog själv råkar vara skallig – genomförde studien med hjälp av 59 intervjupersoner. Studien publicerades 2012, men har nu fått viral spridning igen.

Mannes ville veta hur folk reagerar på män med rakade huvuden genom att visa dem ett antal bilder. Deltagarna i studien fick först se en bild av en man med hår, och sedan en bild av samma man utan hår. Intervjupersonerna tyckte att männen utan hår framstod som större, starkare och mer dominanta, rapporterar Business Insider.

Sveriges förre statsminister har inte mycket hår på huvudet. Bild: IBL Bildbyrå
Sveriges förre statsminister har inte mycket hår på huvudet. Bild: IBL Bildbyrå

Skalliga män framstår inte bara som mer maskulina och framgångsrika – de ses också som mer intelligenta. Åtminstone enligt en stor studie genomförd vid det tyska universitetet i Saarland. 20 000 personer svarade i studien och resultatet var att skalliga män visserligen uppfattas som äldre, men också visare och mer intelligenta än andra män.

Helt skallig

Så om någon man i din närhet oroar sig för att bli tunnhårig, kan du nu använda vetenskapliga argument för att lugna honom. Men, poängterar sajten Good housekeeping som också skriver om studien, det finns en hake. Det är bara män som är helt skalliga som anses vara mer framgångsrika, attraktiva och maskulina. Män som är saknar hår lite där och där på huvudet uppfattas, enligt studien från University of Pennsylvania, som svagare och mindre attraktiva.

Källor: Business Insider, Good housekeeping

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:34