Forskning visar att serietidningar gör dig smartare

Annulera Adlibris-ordern – serietidningen är det som gör dig smart visar (vad man ändå måste referera till som) forskning.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-01-10 12:38  |  Lästid: < 1 minuter

Serietidningen är ett fenomen som har visat sig vara oväntat livaktigt. Från barndomens Kalle Anka-pocketsamling till Rocky-strippar (har du jämfört Kellerman med Knausgård? Många av oss är skyldiga) eller hyllade seriealbum av Liv Strömquists på morgontidningarnas kultursidor har serien som fenomen överlevt snart 100 år av populärkulturellt motstånd.

Serietidningar blev populära först på 1930-talet och har trots årtionden av förändringar hållit sig fast som piggt underhållningsmedium. Visst är du själv kanske inte lika flitig i att bläddra i Kalle Anka-tidningar som förr – men det finns något nostalgiskt och tillfredsställande med att veta att dina barndomsvanor fortfarande praktiseras.

Men nu kanske det är dags att återuppta läsandet. Forskning visar nämligen att du blir smartare av att läsa serietidningar. Ja, äntligen kan du konfrontera dina föräldrar som i din barndom kanske sade att seriemagasin inte var annat än pladder och barnsliga bilder. Enligt språkexperter är serietidningar i stället komplexa texter bestående av bland annat lingvistiska, visuella och rumsliga element, skriver Mashable.

Big Bang Theory Batman GIF - Find & Share on GIPHY

När vi läser serier använder vi hjärnan på annorlunda sätt än vad vi gör när vi läser exempelvis skönlitteratur. I och med att det händer så mycket i serier iakttar vi dem genom att se framåt och bakåt samt att vi omarbetar händelseförloppet – vilket kräver stor minneskapacitet.

Det är alltså en väldigt aktiv process där vi finner mening av texter och animationer i flera olika former och sätter in oss själva i händelseförloppet. Att läsa serietidningar på andra språk blir därför också ett utmärkt och aktivt sätt att slipa på sina flerspråkiga egenskaper.

Du kan alltså med gott samvete slänga dina Tranströmer-böcker åt sidan och i stället plocka ned en gammal Fantomen-tidning från vinden, så blir du kanske kvickare i huvudet.

Källa: Mashable

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-10 12:38