Hoppa till innehåll

Försvarsmaktens meddelande till homofoba stridspittar är oerhört starkt

Joel Linde

Tydliga signaler från Försvarsmakten!

Prideveckan i Stockholm är igång och det har redan färgat av sig ordentligt i nyhetsflödet. Vi har bland annat sett Kristdemokraternas ungdomsförbund försöka krishantera efter att en styrelsemedlem kallar Pride för ”perversa veckan”, och nu är det försvarsmaktens tur att ta itu med homofoberna.

Under måndagen delade de en bild på Facebook, av ett par militärkängor som klätts i ett par regnbågsfärgade snören. Till bilden skrev de texten:

”Vi är beredda att gå hur långt som helst.

Din rätt att leva hur du vill, som den du vill och med vem du vill – är vår uppgift att försvara. Och vi är beredda att ge allt för att göra det. Läs mer om hur vi arbetar för allas lika värde, rättvisa och jämlikhet på http://www.forsvarsmakten.se/

Men det enkla budskapet om alla människors lika värde och den tydliga signalen från Försvarsmakten att alla är välkomna att tjänstgöra, lyckades ändå röra upp en del känslor.

– Idén var att visa att sexuell läggning inte är något som exkluderar en människa från att jobba inom försvarsmakten. Vi vill attrahera de allra bästa, helt oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, säger Nemo Stjernström på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning till Aftonbladet.

– Vi ville även visa att vi är hela Sveriges försvarsmakt och försvarar hela befolkningen. Vi står upp för alla medborgares friheter och rättigheter här och nu.

Så här skriver några av de mest kritiska på Facebook, men Försvarsmakten bemöter även kritiken på ett sansat sätt.

1.

2.

3.

4.

Försvarsmakten kommer, likt tidigare år, att delta i paraden via organisationen Homo-, bi- och transpersoner i försvaret (HOF).

Du missade väl inte KDU-toppen som kallade Pride för ”perversa veckan” och sen gjorde världshistoriens sämsta pudel?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.