Annons
Annons

Framtiden är nära! Snart kan du styra dina prylar med bara blicken

Snart kan du styra mobilen, datorn, eller teven utan att röra ett finger – eye tracking är tekniken som tar oss närmare "telekinesi" än vi någonsin varit.

Erika Bergman

Hur många gånger har man inte legat i soffan och stirrat på fjärrkontrollen, som ligger på andra sidan soffbordet, och tänkt att om man koncentrerar sig hårt nog så kommer våra telepatiska krafter ta vid. Att vår tankeförmåga kommer leda fjärren till vårt grepp på samma vis som Luke Skywalker fångar sin ljussabel.

Annons

Just det där kommer nog aldrig hända. Vad som däremot kan hända är att du kommer kunna styra teven med hjälp av blicken. Inte riktigt samma sak, men du slipper i alla fall resa dig.

Gilla Cafe.se på Facebook

Nyligen inledde Microsoft ett samarbete med det svenska företaget Tobii, som är världsledande inom eye tracking-teknik. Tillsammans har de utvecklat ett system kallat ”eye control” vilket kommer finnas i nya Windows 10, en funktion som innebär att vi kommer kunna skrolla utan att röra ett finger. (Även om du måste köpa till en portabel eye tracker för att kunna använda dig av programmet).

Eye tracking går ut på att det finns en speciell kameralins, kopplad till den skärm du använder, som följer din blick. Linsen sänder en signal till datorn som skapar en rund ring på skärmen, vilken fungerar som muspekaren.

Men det är inte bara coolt, eyetracking fyller även en mycket viktig funktion. Det är en metod som har utvecklats för att underlätta för de som är funktionsnedsättningar och därmed har svårigheter med att använda produkter som ska styras med händerna.

Teknologin har utvecklats enormt senaste åren och det finns bland annat grymma verktyg för gaming. Det finns många spel som är kompatibla till systemet och du kan köpa en portabel eyetracker för under 2 000 kronor som du sedan kan koppla till din dator, tv eller konsol. Det finns till och med glasögon som du kan använda för att styra mobilen med.

Dock ligger många eye tracking-prylar ännu i en prisklass över en vanlig Svensson-lön. En padda kostar mellan 70 000 – 100 000 kronor och en avancerad speldator ligger kring samma summa. Detta beror till stor del på att dessa produkter är särskilt utvecklade för fysiskt handikappade och även på att företaget har inte heller någon konkurrens att tala om, vilket speglar prisbilden.

Dock ser vi att Microsofts initiativ till samarbetet med Tobii kan leda till en positiv utveckling på marknaden med reducerade priser och att eye tracking kan finnas i de flesta hushåll inom den närmaste framtiden.

Är du en gamer ska du även kolla in Sveriges bästa spel genom tiderna eller baren där du kan spela retrospel samtidigt som du sänker en kall.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar