Annons
Annons

Vilka diagnoser har karaktärerna i Game of Thrones? Psykologen reder ut

Vad är det som gör Cersei så ond – och är Ramsay Bolton en psykopat? Det är några av frågor som psykologen Kirk Honda reder ut i sin podcast.

Sofia Börjesson

Klockan 3 på natten måndagen den 17 juli händer det. Då har äntligen säsong 7 av Game of Thrones premiär. Och som vi har väntat.

Alla som har följt karaktärerna genom chock, tragedi och förödelse som till exempel ”Red Wedding” (när Stark-klanen slaktas på ett bröllop) och ”Unbowed, Unbent, Unbroken” (när Sansa Stark blir våldtagen av Ramsay och Theon tvingas se på) har nog tänkt samma sak. Vad är det för fel på de här människorna?

Annons

I ett försök att svara på den frågan har psykologen Kirk Honda gjort ett antal podcasts där han har försökt diagnostisera några av karaktärerna. Det här kom han fram till.

Ramsay Bolton

Diagnos: Sexualsadistisk störning, sadistisk personlighetsstörning, antisocial personlighetsstörning/psykopati

Enligt Kirk Honda är Ramsay den mest problematiska karaktären i Game of Thrones. Detta på grund av den enorma njutning han får av att skada andra – även när det sadistiska beteendet inte lönar sig för honom i långa loppet – och dessutom den fullständiga bristen på ånger.

Honda tror att Ramsays störningar sannolikt kommer från han biologiska koppling från Roose Bolton, som också har uppvisat märkbart psykopatiskt beteende, men även hans svåra barndom.

Joffrey Baratheon

Diagnos: Uppförandestörning, och sadistisk personlighetsstörning

Här tror Honda att det handlar om en specifik form av sadistisk personlighetsstörning, nämligen tyrannisk sadism, och det är för att Joffrey njuter av att både verbalt och fysiskt skada och förgripa sig på andra med hjälp av sin makt.

På grund av att Joffrey är minderårig vill Kirk Honda dock inte sätta för många diagnoser. Man brukar nämligen vänta med sådant tills personerna är vuxna och deras personligheter har tagit form. Därför väljer Honda diagnosen uppförandestörning då Joffrey visar på ett mönster av att bryta mot andras rättigheter.

Som möjliga orsaker radar Kirk Honda upp flera punkter: Övergrepp av pappan, en frånvarande mamma, trauma från föräldrakonflikt och våld, att han ”ser ut som en tjej” och blir retad (står i böckerna), inavel, att mamman drack när hon var gravid, att han har fått höra att han är bättre än andra och dåligt föräldraskap.

Cersei Lannister

Antisocial personlighetsstörning/psykopati

Cerseis diagnoser är inte lika självklara, inleder Honda. Och det är framför allt på grund av hennes position som kvinna i ett oerhört patriarkalt samhälle. Hon har dessutom blivit marginaliserad och utstått övergrepp från såväl far som make medan hon var ung, och hon är ständigt omgiven av en kontext där makt värderas högst.

Allt detta kan tyda på att hennes psykopatiska drag inte är på grund av hennes personlighet utan snarare ett resultat av omständigheter och miljö. Till skillnad från Joffrey och Ramsay använder Cersei sina antisociala handlingar för att få makt och det är möjligt att hon, ur sitt perspektiv, agerar för överlevnad.

Förutom de antisociala dragen påpekar även Honda att Cersei kan vara alkoholberoende, även om hon inte uppvisar några fysiska symtom på detta.

”Hon verkar dricka för att hantera stressen, som ju är enorm, och det är inte ovanligt att människor självmedicinerar på det här sättet.”

Klicka på pilen nedan för att läsa om The Hounds och Theon Greyjoys diagnoser!

1 2

Annons

Dela (44)
Tweeta

Annons


Laddar