Hoppa till innehåll

Svensktraumat som inspirerat Game of Thrones blodiga ”Red Wedding”

Jonas Fiskáare

”Historiens värsta efterfest” – mer känt som Stockholms blodbad – ska tydligen ha varit en av inspirationskällorna till den brutala massakern av Robb Stark och hans mannar.

Game of Thrones-fans är luttrade varelser med tanke på alla chockartade överraskningar och oväntade dödsstötar serien bjudit på under åren. Den, förlåt för ordvalet, episka finalepisoden av säsong 3, The Rains of Castamere (i folkmun mer känt som ”The Red Wedding”) när Lord Walter Frey låter sina underhuggare gå bärsärk på Robb Stark och hans familj i en oerhörd massaker är bara ett exempel. Men vad kanske inte många visste är att de blodiga scenerna och den skoningslösa brutaliteten faktiskt delvis hämtar inspiration från en verklig svensk historisk händelse som ägde rum år 1520.

https://www.youtube.com/watch?v=ZnxvUuSzbMI

Stockholms blodbad, som händelsen kallas i historieböckerna, är något de flesta svenskar förmodligen stött på i historieundervisningen i skolan. Under veckan har flera medier uppmärksammat händelsen med anledning av att det är 500 år sedan huvuden rullade och blodet rann ner längs gränderna i Gamla stan, mitt i Stockholm. De grymma detaljerna kring hur den danske kungen Kristian II gillrade en fälla där han först bjöd in de aningslösa svenska adelsherrarna till storartad kröningsfest, för att sen blixtsnabbt döma dem till döden, är många. Så även myterna kring massakern.

En som har mer än bra koll på detaljerna är Cecilia Düringer, programledare för den populära historiepodden P3 Historia. För Café ger hon om målande historielektion över hela händelseförloppet, slår hål på myten om Kristian ”tyrannen” och ger sin syn på varför Stockholms blodbad är en så fascinerade händelse – som till och med inspirerat självaste George R.R Martin.

Cecilia Düringer har varit en återkommande gäst i Nyhetsmorgon. Foto: TV4

Stockholms blodbad ska vara en inspirationskälla till massakern som utspelar i finalepisoden av säsong 3 av Game of Thrones?

– Mm, ”The Red Wedding”. Det finns väl lite olika referenser där tror jag. Det kan både vara från Stockholms blodbad men sen tror jag det är en scen från skotsk historia. Och så har man nog också inspirerats av Bartolomeinatten som var en fasansfull massaker av protestanter i Paris på 1570-talet. Men principen är densamma: Man har en fest och sen när den går mot sitt slut har man ihjäl alla som kommit på festen. I vårt avsnitt om Stockholms blodbad i P3 historia beskriver vi det faktiskt som ”historiens värsta efterfest”.

Låter ändå rimligt.

– Ja, vi tyckte det.

Robb Stark innan den blodiga massakern. Bild: HBO

För den som inte är helt bevandrad i historien – vad handlar Stockholms blodbad om?

– Det är en ganska komplicerad historia. Det utspelar sig 1520 när Sverige är en del av Kalmarunionen tillsammans med Norge och Danmark. Den danske kungen Kristian II har krönts i både Norge och Danmark. Men svenskarna har satt sig på tvären och går i krig mot Kristian. Bland annat avsätter man den svenske ärkebiskopen som är allierad med honom. Det kan väl tyckas rimligt, men det är det inte på 1500-talet. Man kan nämligen anklagas för ett brott som kallas kätteri som straffas med döden.

”Kristian var tydligen jätteglad under hela festen. Gick runt dagarna i ända och dunkade rygg och söp ihop med sina nyfunna kompisar. För att sen bara låsa in och avrätta dem.”

Vad händer sen?

– Svenskarna tvingas kapitulera efter sommaren 1520. Men då lyckas en kvinna som heter Kristina Gyllenstierna förhandla fram en amnesti.

Vilket innebär?

– Att alla som motarbetat kungen går fria utan straff. Superhärligt ju! Allt är förlåtet och glömt, alla är kompisar. Det blir en storslagen kröningsfest som pågår i tre dagar. Men på den fjärde dagen kommer vändningen när Kristian åter samlar de som motarbetat honom till slottet. Ärkebiskopen Gustav Trolle som är återinsatt men inte har glömt hur dåligt han behandlats, läser då upp en klagoskrift där han pekar ut flera personer som han menar är uppenbara kättare. I en snabbt ihoptrummad domstol, döms de anklagade sedan till döden. 

Vilken vändning.

– Sen börjar avrättningarna dagen därpå och pågår i två dagar. Adelsmännen och prästerna har ”privilegiet” att halshuggas med svärd vilket är mindre smärtsamt, medan de andra avrättades med yxa eller hängs. Man kan ju bara tänka sig att Stockholm måste sett ut som en mardröm. Det regnar och är sörjigt, liken låg ju tydligen kvar över natten och dan. Man kan tänka sig att djuren i stan kan ha festat loss en del.

Hur många dog?

– Det är lite osäkert. Bödeln själv räknar till 82, i en ögonvittnesskildring står det runt 90. Men sen finns det en annan källa som upptäcktes för bara något år sedan där det är räknat till över 100.

I Sverige har Kristian II blivit Kristian tyrann. Var det en titel han förtjänade?

– Det där är roligt. Varför blev Kristian en tyrann, var det på grund av Stockholms blodbad? Absolut inte. Man måste förstå att det inte finns någon svensk nationalidentitet på den här tiden. Att det kommer en dansk kung och har ihjäl några adelsmän kan de nog inte bry sig mindre om. Namnet Kristian tyrann får han när hans knektar senare mördar de fromma munkarna på Nydala kloster i Småland.

Var han inte hatad av svenskarna?

– Jo. Det är för att han tar ifrån de svenska bönderna rätten att bära vapen. De svenska bönderna är fria jämfört med de danska som är livegna och har alltid haft rätt att beväpna sig. Lite som i USA – man vill inte ha ”gun control”. Men Kristian inför det och därmed växer det fram ett stort missnöje mot honom, vilket sen Gustav Vasa kan rida vidare på. Det blir en jätteviktig del i propagandan mot Kristian. Men Kristians öknamn ”tyrann” har alltså inte egentligen med hans brutalitet att göra. Hårdhänta härskare är ju lite 1500-talets grej, så han sticker inte direkt ut i våldsamhet. 

Varför tror du att det fascinerar så med Stockholms blodbad, till den grad att man till och med hämtat inspiration därifrån till ”The Red Wedding”?

– Det är ju en fantastisk historia! Vem skulle inte vilja göra det? Tänk dig en fest där alla är superglada och allt är förlåtet. Kristian hade tydligen varit jätteglad under hela festen. Gick runt dagarna i ända och dunkade rygg och söp ihop med sina nyfunna kompisar. För att sen bara låsa in och avrätta dem. Det är ju en story som är oemotståndlig. Det finns en så tydlig bra början och ett tydligt slut. Och så såklart en vansinnig brutalitet som kittlar och lockar.

Tajmingmässigt perfekt släpper P3 Historia ett pinfärskt avsnitt om kung Kristian II under torsdag 12 november. Finns att lyssna på här eller där poddar finns.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.