Hoppa till innehåll

De största händelserna i senaste GoT-avsnittet – och vad som kommer att ske i seriefinalen

Markus Thörnhammar

Spoilervarningarnas spoilervarning är härmed utfärdad och de som inte sett det femte avsnittet av Game of Thrones åttonde säsong läser således vidare på egen risk.

Den åttonde säsongen av Game of Thrones har gett upphov till minst sagt blandade reaktioner. Exempelvis det stora slaget om Winterfell ansågs av många vara ett haveri (bland annat på grund av det kompakta mörkret gjorde att man knappt kunde se någonting) och en del fans gör gällande att karaktärsbågar har tagit ologiska riktningar och att flera avgörande skeenden har skohornats in med överraskningseffekt som främsta incitament.

Icke desto mindre kastar vi oss alla över varje nytt avsnitt som släpps. Och säga vad man vill om det senaste avsnittet, men händelsefattigt var det inte. Café plockar upp de största trådarna och summerar Game of Thrones näst sista avsnitt.

Adjö Lord Varys, och tack för allt

Avsnittet, med titeln The Bells, börjar med att Varys skriver ett brev som avhandlar Jon Snows verkliga identitet som Aegon Targaryaren och att han därmed är berättigad en plats på järntronen. Vem brevet är tänkt att nå är emellertid höljt i dunkel. Vad som däremot står klart är att Daenarys inte uppskattar Varys intrigerande för att se till att Jon Snow – som i Varys ögon är den rättmätige kungen – hamnar på järntronen och hon låter sin drake Drogon bränna Varys levande. Detta dels för att han haft för avsikt att sprida ut sanningen om Jon Snow och dels för att Varys försökt övertala honom att ta sin plats på tronen i Daenarys ställe.

Varys enda uttalade lojalitet är mot folket, och inte mot någon enskild regent, varför han dör en form av martyrdöd som en konsekvens av sitt arbete i folkets intresse. Innan Grey Worm hämtar Varys för att eskortera honom till sin avrättning bränner han brevet han skrivit, men man kan tänka sig att Varys har sina vägar att få ut den informationen han vill och att hemligheten alltså kan komma att sippra ut i det avslutande avsnittet.

Daenarys går Full Targaryen och tuttar på hela King’s Landning

Daeanarys despotiska tendenser har blivit allt tydligare de två senaste säsongerna – både för tittarna och för hennes närmaste omgivning. Efter att i samspråk med sin älskare och brorson, Jon Snow, ha konstaterat att fruktan är hennes främsta tillgång som härskarinna tar hon slutligen klivet över till den mörka sidan fullt ut när hon sätter hela King’s Landing i brand efter att motståndarsidan har kapitulerat och dödar därmed tusentals oskyldiga. Med andra ord tycks hon ha tagit sin bästa vän Missandeis sista ord ”Dracarys” förhållandevis bokstavligt.

En Reddit-tråd har lyft fram en vision som Danearys har i säsong två, där det tycks snöa i tronrummet. Nu faller sagda vision i ett annat ljus då vi kan konstatera att det är aska som faller över King’s Landing efter Daeanerys demolering av staden. Eller anspelar snön i Daenarys vision på Jon Snow?

I vilket fall talar mycket för att Daenarys inför det sista avsnittet har tagit över rollen som den mest skräckinjagande kvinnan i Westeros, detta efter att Cersei dukat under. Att döma av Jon Snows, Tyrion Lannisters och Arya Starks reaktioner på händelserna i King’s Landing är de inte överförtjusta över drakmoderns agerande, varför man kan tänka sig att Jon Snows tidigare obefintliga motivation att inta järntronen kan ha ökat. Känner man Danearys rätt lär hon emellertid inte ge upp tronen lättvindigt.

Cleganebowl

Ända sedan den första säsongen har vi känt till Sandor Cleganes, låt säga, komplicerade relation till sin bror Gregor Clegane. The Hound har varit fast besluten att hämnas på sin bror efter att han knuffat in honom i en eld som barn. Nu, i seriens seriens näst sista avsnitt, fick vi slutligen se The Hound och The Mountain göra upp i vad som i folkmun benämnts som Cleganebowl, detta i en trappa i ett kollapsande Red Keep. Den episka bataljen innehöll bland annat The Mountains signatur-move, att trycka ut någons ögon med fingrarna, och slutade, ska vi säga oavgjort, då de båda i slutet av uppgörelsen störtade mot sin död tillsammans. Ett symbolmättat slut på deras historier om något.

Jaime och Cersei möter sina öden – tillsammans

Efter att kungadräparen Jaimie Lannister tagit ännu en självutnämnd kung av daga i form av Euron Greyjoy återförenas han, svårt sårad, med sitt livs kärlek, systern Cersei. När de sedan, av allt att döma, dör i armarna på varandra när taket i Red Keep kollapsar över dem är det, om inte annat, en cirkelslutning som går tillbaka ända till det första avsnittet och Jaimies bevingade ord ”The Things We Do For Love”. Cersei var det enda som betydde något för honom, vilket han också säger till henne i deras dödsögonblick.

Även om det var logiskt och poetiskt att Cersei och Jaimie dog tillsammans finns det säkert de som hoppats på att den mest ondskefulla kvinnan i Westeros skulle dö på ett mer hämndbetonat sätt. Hon stod ju exempelvis på Aryas dödslista sedan länge.

Arya har det tufft – och hittar en mystisk häst.

Arya Stark har på senare tid vuxit ut till en snudd på oövervinnerlig lönnmördare som på sitt CV bland annat kan ståta med att hon, på ett överraskande enkelt sätt, tagit kål på The Night King. I det här avsnittet framstod hon dock inte som lika osårbar då hon mest ramlade omkring i kaoset i King’s Landing. I avsnittets sista scen stöter hon dock på en vit springare, vilket ofrånkomligen leder till spekulationer kring vad det kan betyda. Var hästen Bran som kommit för att rädda sin syster från ruinerna? En symbol för hopp, triumf, eller död? Eller bara ett visuellt snyggt sätt att avsluta avsnittet? Det återstår att se.

Vad händer nästa vecka då?

HBO har släppt den allra sista Game of Thrones-trailern, som även om den inte avslöjar jättemycket visar bilder på några av seriens centrala karaktärer. I trailern ser vi Tyrion se förfärad ut över förödelsen i hans hemstad och Arya stå med ett ansiktsuttryck som med en inte alltför stor ansträngning kan tolkas som att hon har lagt till Daenarys på sin dödslista. Daenerys själv ses överblicka förödelsen i sitt nyförvärvade kungarike medan aska faller ner över King’s Landing.

Det mest troliga förefaller vara att seriefinalen, som är 1 timma och 20 minuter lång, kommer att kretsa kring den förmodade splittringen som uppstått på grund av Daenarys handlingar i King’s Landing – och givetvis den följande striden om vem som slutligen kommer att sitta på järntronen.

HBO har också, i vanlig ordning, släppt en Inside the Episode som man med fördel kan ta del av för att vara så välinformerad som möjligt när sagan om is och eld får sitt slut nästa vecka.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.