Game of Thrones-skaparna gör en helt ny Star Wars-trilogi

Få har undgått att Star Wars genomgår en slags renässans för tillfället, med filmer, merchandise och PR-kampanjer ständigt närvarande. Nu är det klart att det kommer en helt ny trilogi av filmer i galaxen långt, långt borta. Game of Thrones-bossarna David Benioff och D.B. Weiss ska producera och skriva manus till en helt ny historia, och låter (äntligen) Skywalker-sagan vara ifred.

David Johansson | Foto Lucasfilm  |  Publicerad 2018-02-07 15:55  |  Lästid: 2 minuter

The Force Awakens (2015) innebar den första Star Wars-filmen sedan 2005 års Revenge of the Sith, och den sjunde filmen (förlåt, episoden) i ordningen. Naturligtvis blev filmen en biljettsuccé trots initialt blandad kritik, inte bara från filmkritiker utan också från de allra mest inbitna Star Wars-fansen. Vissa menade att det var slappt att låta The Force Awakens följa i princip samma narrativa struktur som A New Hope, medan andra välkomnade greppet som ett genialt sätt att återigen vagga in oss i Star Wars fantastiska värld.

När Disney köpte upp LucasArts och satte den så kallade bollen i rullning tog det inte lång tid innan man kungjort en helt ny trilogi med Star Wars-filmer: inte bara det, spin-off-filmer som skulle utspela sig utanför Skywalker-sagan planerades också, och i dag har man släppt tre filmer, varav en – Rogue One – utspelar sig mellan Episode III och Episode IV, och en fjärde film, om en ung Han Solo, har biopremiär den 25 maj. Utöver det finns planer på ytterligare en trilogi av filmer, som ska utvecklas av The Last Jedi-regissören Rian Johnson, men dessa ska enligt uppgifter inte handla om Skywalker-sagan utan vara helt fristående från originalberättelsen.

Håll i er nu. Rian Johnson-trilogin är inte densamma som Game of Thrones-skaparna David Benioff och D.B. Weiss ska utveckla. Enligt StarWars.com planerar man alltså ytterligare tre filmer som ska komma efter det som vi här och nu kan kalla Episode X-XII, det vill säga Episode XIII-XV.

Vi kan förvänta oss väldigt mycket Star Wars, helt enkelt.

I ett gemensamt uttalande säger Benioff och Weiss att:

– Sommaren 1977 fick vi besöka en galax långt, långt borta, och vi har drömt om den ända sedan dess. Det är en ära att få den här möjligheten, och vi är smått livrädda inför ansvaret, men väldigt spända på att dra igång allting så snart den sista säsongen av Game of Thrones är klar.

Star Wars-boss lady och Lucasfilm-chefen Kathleen Kennedy prisar duons berättarteknik:

– David och Dan tillhör de bästa historieberättarna just nu. Deras kontroll över komplexa karaktärer, berättelsens djup och rik mytologi kommer bryta ny mark, och på ett modigt sätt föra Star Wars framåt på sätt jag finner oerhört spännande.

Det finns, inte helt oväntat, inget premiärdatum ännu för Benioff och Weiss eventuella Episode XIII. Den sista säsongen av Game of Thrones spelas in i skrivande stund, och kommer att visas någon gång under 2019.

Läs också: Rymdhysterin är tillbaka med nya trailern till Solo: A Star Wars Story

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-07 15:59