Gillar du ”GOOOL!!”-skrikande kommentatorer kommer du älska den här ryske skidskyttekommentatorn

Skidskyttekommentatorn Dmitry Guberniev

Den excentriske sportkommentatorn Dmitry Guberniev skriker fram ryska framgångar i skidskyttespåren – och kommenterar Eurovision i rysk tv.

Joakim Almén | Foto: Instagram  |  Publicerad 2020-01-21 13:34  |  Lästid: 2 minuter

Tycker du de svenska skidskyttekommentatorerna Ola Brännholm och Björn Ferry är något återhållsamma i sina refererat och fokuserar för mycket på ”stav till stav”-skyttetider i den actionfyllda sporten skidskytte? Tycker du att det är roligare att lyssna till sydamerikanska kommentatorer som skriker ”GOOOOOOOOOOOL!!!!!” i 45 sekunder efter ett mål än den svenska, gamla skolans, Staffan Lindeborgska ”yes, där satt den!”-konstaterande av ett viktigt svenskt landslagsmål?

Fint, då kommer du uppskatta videorna på den excentriske skidskyttekommentatorn Dmitry Gubernievs maniska påhejande av sina ryska landsmän. Guberniev är en profil inom skidskyttevärlden – vilket är lätt att förstå efter en snabb titt på hans Instagram. Det är glada selfies med skidskytteprofiler, han försöker lära Norges största stjärna Johannes Thingnes Bø ryska, han spelar luftgitarr och lever allmänt rövare i skidskyttemeckan som Oberhof, Pokljuka och Ruhpolding.

Men framförallt kommenterar han också sporten, och det med en sällan skådad inlevelse, för ryska Gazprom-Media-ägda sportkanalen Match TV. Kolla bara på klippet nedan (16 sekunder in) när han hejar fram ryska stafettlaget med, får man anta, favoriten Ekaterina Yurlova i spetsen och du fattar. Guberniev kör efter devisen ”fullt blås”.

Tokspelat kommenterande eller inte, Guberniev har en… sällsynt energi och verkar vara en riktig mångsysslare. Utöver sina uppdrag som skidskyttekommentator kommenterar han även Eurovision Song Contest i rysk tv och är med sina mer än 450 000 följare en populär mediepersonlighet i hemlandet.

Även den svenske OS-mästaren Björn Ferry var under sin aktiva karriär känd var för sin annorlunda personlighet, där överraskande uttalanden i intervjuer blandades med släpp av pubertala konstverk som ”Pillesnas i vas” och ”Hundbajs i soffan”. Tycka vad man vill om både Ferry och Guberniev, men ned piggar inte deras personligheter i en annars ofta väldigt tråkig och tillrättalagd sportvärld.

Heja skidskytte! Och heja skidskytten Peppe Femling – sportsveriges bästa namn.

Peppe Femling
Peppe Femling, ett sportnamn att älska. Foto: Getty.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-01-21 13:37