Dansksvensk hipstergin med smak av kaffe och lakrits

En dansk gin destillerad utanför Järvsö med smaker av kaffe, lakrits och lime – kan det vara något? Cafés dryckesredaktör Andreas Grube har testat.

Andreas Grube  |  Publicerad 2018-01-04 10:35  |  Lästid: < 1 minuter

Gintrenden var stark under hela 2017 och den verkar inte avta under 2018, vilket jag verkligen är glad för. Älskar uppfinningsrikedomen och variationen i ginvärlden, och att det hela tiden dyker upp nya spännande produkter på marknaden. Små batcher, spännande smaker och oftast riktigt hög kvalitet.

Min senaste ginupplevelse är Plateau Gin Handmade Small Batch. Märket lanserades 2015 av danske Tonny Svensson, med ambitionen att skapa ”en överraskande gin med edge” och ovanliga smaker. För att producera ginen har lilla Tevsjö-destilleri utanför Järvsö i Hälsingland anlitats.

Jag smakade en sipp av en Plateaubatch redan för något år sedan, men tycker att det känns som att de tweakat receptet något sedan dess.

Själva labeln osar som synes ultrahipster lång väg, och jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är kul eller bara tröttsamt, men skitsamma: smakmässigt tycker jag att det här är en riktigt kul gin, och det är ju det som räknas.

I receptet ingår bland annat kaffe, lakrits, pitaya och färsk lime och resultatet är en karaktärsfull gin med riktigt fin, nästan svartpepprig, krydda kombinerat med schysst citrusfräschör och en lätt tropisk ton i avslutet. Bred, komplex och god. Plateau står stadigt på egna ben och jag tycker att det här är en gin som ska blandas med försiktighet. 50/50 gin och tonic känns lagom, gärna garnerat med apelsin.

Plateau Gin Handmade Small Batch (nr 82263, 423 kr finns i beställningssortiment hos Systembolaget.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar