Hoppa till innehåll

Grävling och iller okej men skunkar olagliga – vilka djur får du egentligen äga i Sverige?

Herr Nilsson i Pippi
Markus Aamisepp

Varför är det okej att äga en känguru men inte en havsörn?

Huvudstaden Denver i den amerikanska delstaten Colorado är känt för att skilja sig från resterande USA. Med flest gågator i det annars biltäta landet, näst högst utbildad befolkning i USA och (vad du väntat på) bjussig lagstiftning gällande cannabis anser troligen gemene person staden att vara rätt progressiv.

Men kanske inte till den grad du tidigare trott. Att äga en hund av rasen pitbull har nämligen varit olagligt i staden i 30 år – något som ser ut att förändras nu efter att Denvers stadsfullmäktige antagit ett lagförslag om att tillåta stadens medborgare att äga vovvar av vederbörande slag. Anledningen till det långa förbudet är oklart, men beror antagligen på att osköna människor tränat upp sina pitbulls i kampsyften och gjort dem aggressiva vilket spätt på den onda bilden lagens långa arm haft om hundarna.

Men nu är de glada jyckarna åter på ingång i staden. Eller ja, om borgmästaren Michael Hancock godkänner beslutet, det vill säga.

Nej – förbudet har inte gällt Armando Christian Pérez aka Pitbull som bland annat gjort fotbolls-VM-låten We Are One (Ola Ola). Även om det kanske borde ha gjort det.

Inskränkningen av hundrasen kanske tycks vara näst intill primitiv – ungefär som att samkönade par inte fått gifta sig i Nordirland förrän nu och att vissa i Sverige fortfarande måste deklarera på papper. Hur som helst förs tankarna kring det underliga förbudet som nu är i sin upplösningsfas till vilka djur som egentligen är okej att äga på hemmaplan? Finns det någon bitig jävel till hund som gemene svensk inte får ta ut på promenad på grund av hög risk för påhopp? Och får du i teorin sadla om ett lodjur till sällskapsdjur?

1. Inga förbud mot hundar

I Sverige finns det just nu inget förbud mot någon särskild hundras. Men det är enligt Jordbruksverket inte lagligt att äga hundar som är överdrivet kamplystna, blir lättretade och biter, som man bara med svårighet kan förmå att avbryta ett angrepp och som låter sin kampvilja gå ut över människor och andra hundar.

2. Rovdjur är inte okej

Du får inte heller ha rovdjur som sällskaps- och myskreatur. Allt förutom hundar, katter grävlingar och tama illrar är förbjudet döpa till Ludde och gå på promenader med. Samma sak gäller rovfåglar.

3. Vissa hybrider förbjudna

Nej – det är inte värt att försöka para sin hund med en varg för att avla fram en Game of Thrones-inspirerad ulv. Hybrider från första till och med fjärde generationen efter korsning mellan vilda arter och tamhund eller tamkatt är förbjudna.

4. Herr Nilsson var olaglig

Om du någonsin sett Pippi Långstrump har du antagligen också lagt märke till det svenska folkets favoritapa – Herr Nilsson. Men faktum är att Herr Nilsson var olaglig – eller ja, olaglig för Pippi att äga. Anledningen till att man inte får hålla apor som sällskapsdjur är att de har mycket stora krav på sin miljö och skötsel för att må bra.

5. Om man vill ha ett extra spexigt djur men är osäker på om det är okej eller inte?

Om du planerar på att införskaffa en känguru (vilket faktiskt visar sig vara okej i Sverige) eller ett annat djur som du är osäker på om den svenska staten kommer att godkänna bör du höra av dig till din länsstyrelse. Generellt sett måste djuren vara födda och uppfödda i fångenskap för att få hållas som sällskapsdjur.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.