Greta Thunberg blir frimärke – iklädd sin patenterade gula regnrock

Greta Thunberg frimärke

Om Sveriges motsvarighet till att bli adlad är att bli avbildad på ett frimärke så har Greta Thunberg nu blivit adlad.

Joakim Almén | Foto: Henning Trollbäck & Getty  |  Publicerad 2021-01-12 10:04  |  Lästid: 2 minuter

Zlatan Ibrahimovic, Astrid Lindgren och Peter ”Foppa” Forsberg är exempel på kända svenskar som blivit adla… förlåt blivit avbildade på ett frimärke. Nu är det en av världens mest inflytelserika personer och det här landets globalt mest uppmärksammade person de senaste årens tur att bli frimärke. Greta Thunberg är ett av motiven på årets första Sverigefrimärken som släpps på nu på torsdag 14 januari. På det fina frimärket ses den nyligen fyllda 18-åringen Greta Thunberg iklädd sin patenterade gula regnrock.

De nya frimärkena, som har temat ”värdefull natur”, fokuserar på miljön och de miljömål som Sveriges riksdag satt upp för att bevara Sveriges iögonfallande natur för kommande generationer och är illustrerade av Henning Trollbäck.

– PostNord uppmärksammar med hjälp av frimärken aktuella händelser och angelägna frågor. Mycket av det miljöfokus vi ser idag, både på lokal och global nivå, är tack vare Greta Thunberg och Fridays for Future. Vi är därför mycket glada att kunna berätta att Greta nu blir en frimärkssymbol för den värdefulla natur vi har och det viktiga arbete vi alla måste göra dagligen för att behålla vår natur för generationer framåt, säger Stina Olofsdotter på PostNord Frimärken.

PostNord Frimärkesråd (jajamen, ett sånt finns) får varje år in mängder av förslag på frimärksmotiv från allmänhet. Idén till just temat ”värdefull natur” kom efter flera förslag på tema och klimat – och att uppmärksamma Greta Thunberg på ett frimärke.

Och just det, har du ännu inte sett Nathan Grossmans mycket känsloladdade dokumentär Greta är det en stark rekommendation att ratta in SVT Play så länge den finns kvar i utbudet.

Frimärksserien ”Värdefull Natur” finns tillgänglig hos alla PostNords ombud från och med den 14 januari 2021 och kan också enkelt beställas på postnord.se. Frimärkena kostar 12 kr/st.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-01-12 10:08