Virala Greta Thunberg-look-a-liken: ”Fått förslag att bli PR-person hos ett stort oljebolag”

Emmy Slinge och Greta Thunberg

Café snackar med Greta-kopian som utsattes för en brasiliansk propagandakampanj.

Markus Aamisepp | Foto: Twitter & Getty  |  Publicerad 2019-12-18 09:43  |  Lästid: 2 minuter

Emmy Slinge tänkte inte på något speciellt när hon laddade upp en sportskytteklipp på Twitter för några veckor sedan. Några dagar senare möts hon efter ett frisörbesök av fler än 400 notifikationer på portugisiska. Hon hade blivit ämne för en brasiliansk propagandakampanj.

Den 31-åriga stockholmsbon är nämligen rysligt lik den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg, i alla fall i vissa vinklar. Detta utnyttjades av São Paulo-politikern Leticia Aguiar som snor klippet, sätter på sin egna logga och twittrar: ”till och med snorungen Greta Thunberg skjuter”.

Allt började med denna tweet åtföljt av en oskyldig It’s Always Sunny In Philadelphia-referens.

Efter politikertrakasserierna kontaktas den svenska hobbyskytten av journalister världen över som undrar vad det egentligen är som pågår.

Ja, det visste väl inte riktigt hon heller – och nu när den mest intensiva hajpen lagt sig och när de falska ryktena dementerats passade Café på att höra av sig till Greta Thunberg-look-a-liken för att fråga om den sydamerikanska mobbningen, alla Greta-skämt och om hon faktiskt källsorterar.

Hade du någonsin trott att du skulle användas som spelbräde i en brasiliansk propagandakampanj?

– Eh nej. Jag förstår att Greta är en ganska kontroversiell person, men jag hade inga intentioner att smutskasta henne. När journalister från Brasilien först började höra av sig kände jag att jag inte ville bli inblandad. Men sedan tänkte jag att det minsta jag kunde göra var att berätta hur det egentligen gick till. Sedan tror jag att Greta får ännu mer skit från exempelvis USA:s president. Jag menar, om jag tyckte att det var körigt i veckan, tänk dig då hur det måste vara för Greta!

”När Greta ser dig ta ett plastsugrör på Donken”

Det genererades ändå en del roliga Greta-skämt när videon kom ut. Har du någon favorit?

– Jag har ett jättebra. Det var typ ”tänk dig att det är lite kallt på morgonen, sedan sätter du på kupévärmaren i bilen och glömmer den på i några timmar. Sedan ser du någonting som blänker bland träden…” det är ganska råa grejer. Jag är ju sportskytt så det är mitt idrottsredskap och vill helst inte bli nämnd i samband med våld. Men jag fattar ju att det är tacksamma skämt.

Det här måste ju varit suveränt PR för svenskt sportskytte?

– Ja! Det är jättemånga som skrivit till mig och varit intresserade. Det har varit jättekul att det finns så stort intresse för sporten och så har jag fått positiv feedback från klubbkompisar som tyckt att jag gjort bra ifrån mig på intervjuerna.

Har du fått någon feedback på ditt skjutande?

– Ja, faktiskt. Vanligtvis när jag lägger upp videor på youtube är det oftast snubbar som kommenterar och säger typ ”när jag gjorde lumpen gjorde vi inte sådär”. Man ba – nej tack. Denna gången har jag faktiskt bara fått positiva kommentarer och det förvånar mig verkligen.

Man har ju hört att det finns pengar i likna-en-kändis-branschen. Är det något du övervägt?

– Näe, har fått lite förslag av vänner och bekanta att jag borde börja som PR-person hos ett stort oljebolag, vilket inte lockar särskilt mycket. Men om det är någon som vill ha ett Greta Thunberg-bröllop kan ni höra av er.

Hur lik tycker du att du är Greta Thunber EGENTLIGEN? Hur pass förrädisk var kameravinkeln?

– Jag tycker inte jag är jättelik henne förutom att vi har samma hårfärg och ser generellt rätt svenska ut, eller vad man ska säga. Så jag vet inte om man ser någon likhet, och sedan när har Greta långa röda naglar förresten? Jag fattar inte hur folk får ihop det.

Hur lika är ni på en skala 1 till 10?

– En tvåa, tops.

Och nu, till det viktigaste – källsorterar du?

– Ja.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-12-18 11:27