Så grillar du hamburgare som ett proffs – expertens 11 bästa tips

Oavsett om du väljer kött, fisk eller vegetariskt finns det några saker som du bör tänka på för att få till den perfekta burgaren.

Rose-Marie Söderlund | Foto: IBL  |  Publicerad 2017-05-23 15:54  |  Lästid: 2 minuter

Caj P:s kock och matkreatör Anders Tegnér bjuder på sina bästa tips för att lyckas med den perfekta hamburgaren på grillen.

1. Tänd grillen i tid

Oavsett om det är kol eller gasol. Grillen och gallret måste vara riktigt varmt. När kolen eller briketterna är grå är det dags att grilla.

2. Keep it simple

När det kommer till hamburgare är det bättre att satsa på få ingredienser av bra kvalité och ett gott, färskt bröd – gärna hembakat.

3. Var noga med formen på hamburgaren

Forma jämna, lika stora och platta burgare så blir de jämt grillade, saftiga och goda.

4. Tänk på temperaturen

Köttet ska ut från kylskåpet i tid så att det inte är kylskåpskallt när det läggs på grillen. Pensla med lite olja så får köttet en fin yta och fastnar inte på gallret. Tänk på att smaksätta lagom mycket och övergrilla inte då det lätt blir för torrt.

5. Använd rätt redskap

Använd rätt redskap som stekspade och tång när du grillar. En gaffel kan lätt sticka sönder råvarorna.

6. Var lätt på handen

Pressa inte hamburgaren med stekspaden under grilltiden, då pressas köttsaften ut och hamburgaren riskerar att bli torr.

7. Pickla grönsaker

Picklade grönsaker tillför både smak och textur till burgaren. De flesta grönsaker marineras bäst i en klassisk 1-2-3 lag.

8. Använd en god ost

Om du har ost på hamburgaren – använd en god ost som får smälta över burgaren direkt på grillen. Lägg på osten när hamburgaren nästan är klar, täck med en ugnsfast form så smälter osten snyggt över burgaren.

9. Var kreativ

Experimentera gärna med annorlunda proteiner som alternativ till den klassiska högrevsburgaren. Kyckling, lax och lamm funkar fint som alternativt protein.

10. Fiskburgare

Ett tips för att lyckas med fiskburgaren är att köpa färsk fisk. Doppa en halv lök i olja och gnugga den mot det heta grillgallret, då fastnar inte fisken.

11. Vegetariska burgare

Kom ihåg att även vegetariska alternativ går utmärkt att göra burgare på. Pumpa, smaksatt svamp eller kikärtsbiffar blir ett utmärkt alternativ till kött.

Allt du behöver för att lyckas vid grillen!

Indirekt grillning spås bli sommarens trend – här är 4 olika tekniker

Knepen för att lyckas med köttet för dig som har gasolgrill

Vassa Eggens köksmästare avslöjar hur du får perfekt kött – varje gång

Skillnaden mellan kol och briketter – och när du ska använda vad

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:27