Vassa Eggens köksmästare avslöjar hur du får perfekt kött – varje gång

Att förstå när och varför du ska välja grillkol eller briketter, när du ska tända på grillen och hur stor mängd tändvätska du ska använda spelar större roll än du tror. Här är sommarens grillguide!

Thowe Wagner Larsson  |  Publicerad 2017-05-22 10:20  |  Lästid: 3 minuter

Att grilla är en konst som inte alla behärskar, men det är inte alls särskilt svårt så länge du vet grunderna. Det säger Niklas Odin, till vardags köttmästare på restaurangen Vassa Eggen Steakhouse i Stockholm.

– Många tittar på program som Grillmästarna och försöker efterlikna något de gör. Men problemet är att de glömmer bort grunderna som utgör hela resultatet, säger han.

Något av det mest fundamentala i grillning är hanteringen av tändvätska, kol och glöd. Enligt Niklas Odin är tändvätska helt okej att använda – så länge man bara använder en liten mängd och ger kolen tid att suga åt sig det.

– Det räcker med några skvättar här och där. Ge det en halvtimme innan du tänder på grillen så kolet hinner suga åt sig tändvätskan. Annars brinner bara kolen när tändningen i själva verket ska ske inuti kolbiten och du riskerar att få en köttbit som smakar sprit.

Foto: IBL/Shutterstock

Känner du igen dig i att kolen alltid är perfekt först när du har grillat klart? Det är du inte ensam om. För att köttet verkligen ska grillas, och inte bli kokt, finns det en del saker att tänka på innan du slänger på köttet på grillen.

– Många gör fel i att de eldar köttet istället för grillar. Tänd grillen 30-60 minuter innan så blir kolen perfekt när det är dags. Kolen ska vara helt vit och luften ovanför gallret ska vara som på asfalt när det är varmt ute, nästan som ångor.

Med andra ord bör du räkna med åtminstone en timmes förberedelser innan du slänger på köttet. 30 minuter för att tändvätskan ska komma till rätta och mellan 30-60 minuter för att kolen ska bli perfekt.

Fastnar köttet i gallret beror det troligtvis på att du har för låg värme. Antingen lägger du köttet på gallret för tidigt, innan gallret har hunnit bli varmt, eller försent när kolen har börjat svalna.

– Det kan också bero på att delen är ojämn. Det viktigaste är att gallret hinner bli varmt innan du lägger på köttet.

Foto: IBL/Shutterstock

Ska man vända köttbiten ofta för att få jämn grillning från alla håll?

– Nej, du ska bara vända på en köttbit en gång. Låt köttbiten grillas på en sida tills det börjar komma upp vätska på ovansidan. Vänd då på köttbiten och låt den grillas lika lång tid som den andra sidan. Vänd inte på köttbiten flera gånger!

Låt sedan köttet eftervila i 10-20 minuter på galler. Då kan du passa på att grilla grönsakerna. Strax innan du vill servera köttet slänger du på det på grillen igen i 2-3 minuter på varje sida för att få upp värmen igen.

– Men du behöver inte slänga på mer kol utan låt köttbiten värmas på i den befintliga värmen.

Grönsakerna grillar du enkelt på följande sätt:

Paprika: Grillas som kött, låt den få stekyta så den söta smaken kommer fram.
Champinjoner: Grillas på spett på eftervärme.
Sparris: Pensla på olivolja, flingsalt och peppar och grilla som kött. Strö gärna parmesan över efteråt.
Tomater: Använd bifftomater som är fastare än vanliga. Grillas på eftervärme ihop med en blandning av salt, socker och vitlök som gnuggas in i tomaten.
Majs (förkokt): Grillas på samma sätt som tomater.

Vassa Eggens Niklas Odins grillguide i punktform:

1. Häll små skvättar tändvätska på kolen och låt kolen dra åt sig vätskan i 30 minuter.

2. Tänd grillen och lägg på locket. Låt grillen vara i 30-60 minuter, beroende på hur kolen ser ut.

3. När kolen är gråvit är den perfekt. Börja grilla.

4. När köttet börjar "svettas" vänder du på det och låter det grillas lika lång tid på andra sidan.

5. När den tiden har gått låter du köttet eftervila på ett galler i 10-20 minuter.

6. Släng därefter köttet på grillen i 2-3 minuter/sida igen för att värma upp det.

7. Servera och njut!

Allt du behöver för att lyckas vid grillen!

Indirekt grillning spås bli sommarens trend – här är 4 olika tekniker

Knepen för att lyckas med köttet för dig som har gasolgrill

Svårt med tajmingen? Så grillar du för att allt ska bli färdigt samtidigt

Skillnaden mellan kol och briketter – och när du ska använda vad

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:21