Knepen för att lyckas med köttet för dig som har gasolgrill

Erfarna grillmästare rynkar ofta på näsan åt gasol- och elgrillar och menar att det inte går att jämföra resultatet mellan en kolgrillad köttbit och en gasolgrillad. Men faktum är att du kan få en lika bra grillad köttbit med gasolgrill, bara du vet hur.

Thowe Wagner Larsson  |  Publicerad 2017-05-22 10:07  |  Lästid: 2 minuter

Många kolgrillskramare rynkar ofta på näsan åt gasol- och elgrillar och har en bestämd uppfattning om att gasolgrillen knappt är värd att kallas grill. Kanske är det för att kolgrillen kan komma upp i högre temperaturer.

Men det är sällan ett kött mår bra av att grillas på så hög temperatur vilket gör att det finns flera fördelar som pekar på att gasolgrillen är ett lika bra alternativ som kolgrillen. Allt fler har insett detta och idag är det inte bara balkonggrillare och lägenhetsinnehavare som köper en gasolgrill.

Det går att få till en god köttbit även med gasolgrill. Foto: IBL/Shutterstock

Att grilla med gasolgrill gör att du sparar tid. En gasolgrill är redo att använda efter 5-7 minuter jämfört med en kolgrill som tar cirka 30 minuter på sig för att kolen ska bli bra. En annan fördel är att du enkelt kan se och styra temperaturen på grillen genom termometern på locket. Lägg till att du kan stänga av grillen direkt och slipper rengöra den lika grundligt och du har en grill många trivs med.

4 steg till att lyckas med köttet när du grillar med gasol:

1. Tänd grillen och låt den hettas upp i 5-7 minuter eller till önskvärd temperatur har nåtts.

2. Lägg köttbiten på gallret och stäng locket. Titta till den då och då. När det kommer upp vätska på köttbitens ovansida ska du vända på den och låta den andra sidan ligga lika många minuter nedåt. Vänd inte på köttet flera gånger!

3. När den tiden har passerat stänger du av grillen och låter köttet eftervila på gallret i 10-20 minuter.

4. Efter 10-20 minuter sätter du på grillen på låg värme och värmer upp köttet igen, 2-3 minuter per sida. Därefter är köttet klart!

Smaklig sommar!

Allt du behöver för att lyckas vid grillen 2017!

Indirekt grillning spås bli sommarens trend – här är 4 olika tekniker

Svårt med tajmingen? Så grillar du för att allt ska bli färdigt samtidigt

Vassa Eggens köksmästare avslöjar hur du får perfekt kött – varje gång

Skillnaden mellan kol och briketter – och när du ska använda vad

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:21