Sommarens trend är indirekt grillning – här är 4 olika grilltekniker

Enligt Vassa Eggens köttexpert Niklas Odin spås årets stora grilltrend bli indirekt grillning, vilket innebär att du låter maten tillagas på indirekt värme under en lång tid.

Thowe Wagner Larsson  |  Publicerad 2017-05-22 10:03  |  Lästid: 2 minuter

Om du grillar så som de flesta av oss gör, nämligen slänger på en ”lagom” mängd kol och grillar köttet direkt på gallret, finns det en hel värld därute för dig (och mig!) att upptäcka. Här är fyra olika sätt att grilla på.

Foto: IBL/Shutterstock

1. Direkt grillning

Vad är det: Den vanligaste formen av grillning och innebär att du grillar något rakt över värmekällan.
Med kolgrill: Fördela kolen eller briketterna jämnt över grillen och grilla maten på gallret.
Med gasolgrill: Tänd din grill som vanligt och skruva upp alla brännare.
Bra för: Mat som tar mindre än 20 minuter att bli färdigt som bland annat hamburgare, tunna filéer och tigerräkor.

2. Indirekt grillning

Vad är det: Indirekt grillning används om du ska grilla något i mer än 20 minuter eller vill grilla något långsamt.
Med kolgrill: Lägg briketterna eller kolen på varsin sida av grillen. Lägg sedan maten mitt på gallret så de inte grillas direkt av briketterna. Placera en stor aluminiumform på den indirekta grillsidan som fångar upp köttsafterna. På så sätt slipper du rengöra där efteråt.
Med gasolgrill: Tänd grillen som vanligt men skruva bara upp de yttersta brännarna. Har du en grill med två brännare tänder du bara den enda. Lägg maten så den inte grillas direkt av de tända brännarna.
Bra för: Hel kyckling, lamm och nötstekar.

3. Cirkulär värme

Vad är det: Cirkulär värme används för att få grillning från sidohåll.
Med kolgrill: Lägg briketterna i en ring längs kanterna och lägg maten mitt på gallret. Placera en stor aluminiumform i mitten av grillen som fångar upp köttsafterna så slipper du rengöra där efteråt.
Med gasolgrill: Använd istället indirekt grillning.
Bra för: Pizza och bröd.

4. 50/50

Vad är det: Ett sätt att använda både direkt- och indirekt grillning.
Med kolgrill: Fördela de varma briketterna på ena sidan av brikettgallret. Använd den sidan för att grilla maten och flytta den sedan till den andra sidan och grilla klart. Placera en stor aluminiumform på den indirekta grillsidan som fångar upp köttsafterna. På så sätt slipper du rengöra där efteråt.
Med gasolgrill: Tänd grillen som vanligt men skruva bara upp brännarna på ena sidan. Använd den sidan för att grilla maten och flytta den sedan till den andra sidan och grilla klart.
Bra för: När du vill ha stekyta men därefter låta maten grillas indirekt.

 

Allt du behöver för att lyckas vid grillen 2017!

Knepen för att lyckas med köttet för dig som har gasolgrill

Svårt med tajmingen? Så grillar du för att allt ska bli färdigt samtidigt

Vassa Eggens köksmästare avslöjar hur du får perfekt kött – varje gång

Skillnaden mellan kol och briketter – och när du ska använda vad

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-05-23 12:10