Så hittar du den ultimata cocktailbaren – 10 saker att bocka av

En riktigt bra cocktailbar levererar både den perfekta smakupplevelsen och den ultimata avkopplingen. Café ringar in tio signum för varje cocktailbar av rang och listar fem grymma cocktailbarer – i Sverige och världen.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-02-24 11:08  |  Lästid: 3 minuter
employees_only

Att slå sig ner vid en lång, snygg bardisk och få in en perfekt tillredd cocktail är en veritabel fest för både gom och själ. Så sjukt härligt. Och det spelar egentligen ingen roll om man sitter där själv eller i sällskap, grundupplevelsen är densamma – en känsla av lyx, avkoppling, livsnjut och här-och-nu-glädje.

Själv älskar jag de mer stillsamma vattenhålen, med dämpad belysning och lågmält sorl, snarare än de högljudda haken. Och för att en cocktailbar ska vara en riktig höjdare i mina ögon ska så många av de här kriterierna som möjligt – helst alla såklart – vara uppfyllda:

1. Inredningen

Färg, form och möbler måste vara inbjudande, bekväma, avkopplande och mysiga. Gillar personligen både stramt och stilrent med betong och stål som mörkt och murrigt med trä och tjocka tyger.

2. Atmosfären

Här spelar såklart själva inredningen stor roll, men också saker som musikval, ljudvolym och ljusstyrka avgörande. Dämpat och stillsamt är min melodi.

3. Bardisken

Det bästa som finns är ju att hänga i baren, och baren behöver därför vara rymlig, bekväm – och såklart snygg. Också viktigt att barstolarna har lagom höjd, man vill inte sitta för lågt och känna sig som en småtting vid ett barnbord.

4. Drinklistan

Såklart. Det är ju själva kärnan för en cocktailbar. Personligen gillar jag en blandning av egna signaturcocktails och twistar på gamla klassiker. För min egen del går jag oftast på smakrika och spritstarka drinkar på brunsprit, gärna klassiker som Old Fashioned eller Vieux Carré. Om jag vill ha något fräschare får det gärna vara vodka- eller ginbas.

5. Gjort från grunden

Alla juicer, siraper och andra tillbehör ska givetvis vara gjorda på plats. Vilket också är en självklarhet för alla barer med självaktning.

6. Spritsorterna

Omsorg i urvalen av grundsprit signalerar genast kvalitet. Med ett bra urval av premiumprodukter på hyllorna – till exempel Purity och Belvedere bland vodkorna, Tanqueray 10 och Star of Bombay bland ginerna – känner jag mig trygg att beställa i princip vad som helst. Givetvis vill jag också gärna se ett schysst register av högkvalitativ brunsprit som cognac, armagnac och whisky.

7. Servicen

Kunnigt och vänligt är ledorden. Men även prestigelöshet och öppenhet är en viktig nyckel. I en bra cocktailbar ska man lika gärna kunna beställa något enkelt och alkoholfritt som en avancerad och komplicerad spritdrink.

8. Vinlistan

Eftersom jag är en sucker för vin uppskattar jag om det finns et hyfsat utbud av vin på glas även i en cocktailbar. Det behöver inte vara vansinnigt många olika sorter, men gärna någorlunda bredd vad gäller stilarna: några lättare viner på druvor som pinot noir och gamay och några stramare rackare på exempelvis cabernet sauvignon eller nebbiolo. Gillar också alltid när det finns mer än bara en champagne på glas.

9. Ölen

Några bra öl på tapp och flaska är alltid på sin plats så att man kan släcka törsten och fräscha upp smaklökarna efter ett par mastiga cocktails. Starka belgiska sorter behövs inte för min del – enkla törstsläckande lager eller pale ale räcker gott.

10. Tilltuggen

Det är lätt att bli småhungrig om man sitter och läppjar på cocktails i några timmar, och då älskar jag om baren kan slänga fram några enklare smårätter. Lite chark och ost räcker gott, däremot går chips och nötter bort.

Tweed_bar

Fem grymma coctailbarer – i Sverige och världen

Tweed
Lilla Nygatan 5, Stockholm
Ombonat som en varm filt, bra utbud av det mesta och suverän kvalitet. Har höjt sig ytterligare en nivå sedan Hampus Thunholm och resten av Bottlesgänget gjorde comeback i höstas.

Stranger
Kungstorget 14, Göteborg
Hemlighetsfull källarbar, under Tranquilo, med riktigt grymma cocktails och murrig atmosfär.

Open/Closed
Storgatan 44, Umeå
Fenomenal liten pärla, inhyst i en delikatessbutik.

Ruby
Nybrogade 10, Köpenhamn
Cocktailbar i absolut världsklass. Sobert, snyggt, flärdfullt – och sjukt gott.

Employees Only
510 Hudson Street, New York
Rustikt och lagom murrigt. Ett ställe man kan sitta på hur många timmar som helst.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-31 13:44