Hoppa till innehåll

Gustavs STORA guide till Paris

Paris – det är städernas stad, för här blir man lycklig och glad. Det är sant som det sjungs i filmen Anastasia från 1997. Den franska huvudstaden har genom historien varit centrum för kultur, mode, konst och mat så det är ingen överraskning att detta resmål ständigt är hett. Under första halvan av 2013 bodde jag … Continued

Paris – det är städernas stad, för här blir man lycklig och glad. Det är sant som det sjungs i filmen Anastasia från 1997. Den franska huvudstaden har genom historien varit centrum för kultur, mode, konst och mat så det är ingen överraskning att detta resmål ständigt är hett. Under första halvan av 2013 bodde jag i kärleken och ljusets stad vilket gav mig tillgång till fantastiska pärlor, bortanför de vidriga turiststråken. Gömda parker med vitt grus skapar en otroligt filmisk känsla. Här nedan listar jag det allra bästa med Paris!

Mina tre bästa parker:

Parc George Cain – mittemot svenska institutet på Rue Payenne. Artig och fina fresker. Gratis wi-fi, hur bra?

Jardin Anne Frank – gömd pärla bakom Pompidou i Impasse Berthaud. Supertyst och mysig minipark för den som vill fly stressen vid Pompidou.

Parc Buttes des Chaumont – magiskt sceneri med milsvid utsikt på Rue Botzaris. Parisiskt 1800-tal med konstgjorda berg och små sjöar.

Mina 3 bästa caféer:

Kooka Boora, 62 Rue des Martyrs. Metro: Pigalle/Anvers

Alla australienska expats favvohak där vardenda fransk copywriter, författare och hobbybloggare hänger i flera timmar. Supertrendigt inrett med obehandlad furu, nakna glödlampor och kanske Paris absolut bästa kaffe. Beställ en drip coffee (gärna Burundirosten) och försök få en plats med utsikt över det lilla torget. Stadens bästa wifi! Obs! Se upp för alla svenskar som jobbar/fikar här, aldrig en bra idé att snacka skit utomlands…

Ten Belles, 10 Rue de la Grange aux Belles. Metro: Jaques Bonsergent/République

Mitt stammishak när jag bodde här! Nästan som att vara i Sofo i Stockholm, hähä. Dom superextremASAtrendiga baristorna fascineras av det svenska språket och en är t.o.m gift med en svenska och pratar på svajig svenskengelska. Typkunden här bär helskägg, runda glasögon, limiterad sweatshirt och Vans. Prova mackorna med oxbringa och majonäs och beställ cappucino eller filter coffee, alltså bryggkaffe, vilket verkar vara trendigt in absurdum här. Flanera sedan längs kanalen där fransmännen dricker vin och äter ost, det är här Amélie från Montmartre kastar macka!

L’Institut Suèdois, 11 Rue Payenne. Metro: Saint Paul/Saint Sèbastian Froissart

Svenska institutet i hjärtat av Marais är pampigt och storslaget utanpå, hemtrevligt och lagom inomhus. Har man tröttnat på att äta konstiga baguetter,  konstiga tartes och dricka löjligt små kaffe (om man nu KAN bli trött på det) är det lätt att smita iväg från dom mest turistiga gatorna i Marais och hänga med svenska au pairbrudar med quiltad Barbourjacka och pärlörhängen och beställa en bryggkaffe och kladdkaka på svenska. Här är det alltså RIKTIGT bryggkaffe, inget hipsterkaffe. Glöm inte att kika in i huvudbyggnaden och se aktuell utställning, oftast mycket intressant!

3 bästa restaurangerna:

Resturant Derrière, 69 Rue des Graviliers. Metro: Arts et Métiers

Den lätt gömda restaurangen är ganska dyr men har förutom en fin innergård en magisk övervåning. Bakom gömda garderobsdörrar finns fussball och uppstoppade djur. Väl värt ett besök då inredningen är 10/10.

Dumplings i Belleville. Metro: Belleville

Längs Rue Belleville ligger de asiatiska restaurangerna som ett pärlband, den ena bättre än den andra. Min absoluta favorit är den mest anonyma och ligger mitt i backen, namnlös och på vänster sida om du kommer från Aux Folies-baren. Utan skylt men ofta med lång kö av franska hipsters serveras auberginegrytor och magiska dumplings. Billigt som satan.

Café St. Regis, 6 Rue Jean du Bellay. Metro: Saint Paul

På anonyma Ile Saint Louis ligger superfranska och lätt turistiga St. Regis. Vill du äta råbiff och dricka rödvin till tonerna av dragspel för den perfekta franska dejten är detta det ultimata stället.

3 bästa gatorna:

Rue Tiquetonne: Vintageaffärer och streetwear trängs på den vindlande gata. Glöm inte att kolla in Episode, Kiliwatch och avsluta med kaffe på Le Café.

Rue du Bac: Flotta men anonyma Rue du Bac är mest värd ett besök tack vare Deyrolle, den bisarra affären där man kan köpa uppstoppade isbjörnar, tigrar men även små skalbaggar och fåglar. Ett absolut MÅSTE. I dessa kvarter i St Germain kan man se det flotta, riktigt rika Paris. Små tanter i päls med lika små hundar i varje gathörn.

Rue Notre Dame de Lorette: Vill man se det äkta Paris är denna gata perfekt. Från metro Notre Dame de Lorette upp till romantiska Blanche finns antikaffärer, fruktstånd och vanliga mataffärer för den vanlige fransmannen, perfekt inramat med dammiga 1800-talshus.

3 bästa muséerna:

Carnavalet i Marais är specialiserat på Paris historia och rymmer allt från gamla gatuskyltar till skulpturer. Drösvis med vackra tavlor och stora fönster. Perfekt för instagram och GRATIS.

Musée de la Chasse et de la Nature är jakt- och naturmuseet som inte lever upp till sitt namn. En hisnande humoristisk blandning av uppstoppade djur, konstiga vapen och konstinstallationer gör detta till ett av Paris absolut bästa museer.

Galerie de Paléontologie et d’Anatomie comparée är en direkt frukt av fransmännens fascination för det morbida under 1800-talet. På våning efter våning trängs djur och människoskelett från kritaperioden till idag.

3 bästa barerna:

Comptoir Général, 80 Quai de Jemmapes. Metro: République

I den stora kolonialt inspirerade baren trängs bilder på afrikanska presidenter med tunga palmer och en loppisbutik i miniatyr. Här dricker du drinkar med gurka, råsocker och bisarrt mycket sprit. Vill man mingla med hippa fransmän och trängas lagom mycket ska man gå hit.

Aux Folies, 8 Rue de Belleville. Metro: Belleville

Klassisk fransk vibe får man på Aux Folies som funnits sedan dinosauriernas tid. Här sitter man på små platspallar och tittar på folklivet. Perfekt för såväl kaffe som öl. Varma dagar börjar man i en park i närheten och flanerar sedan hit för att avsluta (eller påbörja) kvällen i skevent från röda lampor.

Dirty Dick, 10 Rue Frochot. Metro: Pigalle

För alla USA-älskare i Paris finns Dirty Dicks. Feta och snälla amerikaner i Hawaiiskjortor serverar stora tiki/hawaiidrinkar med 99% spirt. Vill du bli pissfull i mysig atmosfär ska du hit. Ett stenkast från coola dansställen som Le Carmen.

Tittut på Paris största moské som har ca universums mysigaste innergård. Bild från Sandra.

3 bästa vintageaffärerna:

Tombées du Camion, 17 Rue Joseph de Maistre. Metro: Blanche

I denna lilla butik, ett stenkast från baren där Amelie jobbade ligger en av Paris mer märkliga butiker. Här hittar du plastfigurer från 30-talet, dockögon på kilo, udda tändsticksaskar och annat besynnerligt du kan tänkas behöva. Perfekt om du vill hitta en unik present att ta med dig hem.

L’objet Qui Parle, 86 Rue des Martyrs. Metro: Pigalle

Lite dyrare men ack så stort ha-begär. Här hittar du excentriska inredningsprylar som fjärilar i glaskupor, restlager från franska fabriker med gjutformar och schyssta lampor. Mysig gata också!

Mamie Blue, 69 Rue de Rochechouart. Metro: Anvers

I den belamrade vintageaffären Mamie Blue hittar du oklanderliga vintageplagg i absolut bästa skick. Fynda mockajackor från 50-talet, 70-talsjeans och smycken, hattar och bijouterier!

 * * *

Läs mer!

Gustavs stora guide till Stockholm

Gustavs guide till koola Köpenhamn

Gustavs guide till tokiga Tokyo

Gustavs guide till lyxiga Los Angeles

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.