Hoppa till innehåll

Gustavs stora guide till Tokyo

Harajuku Girls, Lost in translation och körsbärsblomning. De populärkulturella kopplingarna till staden där dåtid, nutid och framtid blandas är oändliga. Här är kulturkrockarna som störst, geishor sida vid sida med poppiga kids från Harajuku på tunnelbanan, sakedrickande affärsmän skrattar ikapp med tonåringar klädda i Hood by Air på rökiga izakayor. Den japanska huvudstaden är sitt egna lilla … Continued

Harajuku Girls, Lost in translation och körsbärsblomning. De populärkulturella kopplingarna till staden där dåtid, nutid och framtid blandas är oändliga. Här är kulturkrockarna som störst, geishor sida vid sida med poppiga kids från Harajuku på tunnelbanan, sakedrickande affärsmän skrattar ikapp med tonåringar klädda i Hood by Air på rökiga izakayor. Den japanska huvudstaden är sitt egna lilla universum.

Absolut vackrast är det såklart under körsbärsblomningen i mars/april men staden funkar för alla väder. Under mina 8 dagar i världens sjukaste/coolaste/mest intressanta stad besökte jag drövis med områden, restauranger och butiker. Här är några av mina bästa tips!

Shibuya

Karaoke

Att gå på karaoke är ett måste i Tokyo, nästan alla ställen är likadana och ligger i höghus i Shibuya där man har utsikt över staden medans man skrålar till dåligt textade rock- och Disneylåtar. Vi betalade 3 000 yen (ungefär 275 kr) och då får man ett rum från 23-05 med ”all you can drink”, ALLTSÅ DU FÅR DRICKA HUR MYCKET DU VILL. Öl, vin, sprit! Helt sjukt. Och man får röka inne. Sjukare. Man får även obegränsat med mjukglass och kaffe. Sjukast.

Loft

Varuhuset Loft finns på flera ställen i Tokyo men den i Shibuya är störst och bäst. Detta är som ett trendigt Åhléns där du hittar presenter till alla i familjen. En hel våning med japanernas favorit, kontormaterial, en hel våning med outdoors, typ trendiga tält och smarta vattenflaskor samt en skönhetsavdelning som får killar och tjejer att böla av lycka. Kolla in porslinsavdelningen!

Starbucks

Alltså, här tipsar jag inte om Starbucks i allmänhet men den som finns i Shibuya ligger ypperligt till med utsikt över korsningen. Köp en kaffe och gå en våning upp och du kan bevittna/snapchatta/fota när alla människor glider över korsningen likt myror.

Tokyu Hands

Detta varuhus är alla nördars favorit! Likt ett enormt Panduro/Kreatima kan du här hitta en biljon olika sorters inslagspapper, matlådor i alla tänkbara former och en skovårdsavdelning med hög dregelfaktor (vem visste att man behöver 5 olika borstar och dubbelt så många krämer för att vårda sina vita sneakers).

Koenji

Vintage, vintage, vintage! Detta kanske anonyma bostadsområde är smockat med vintagebutiker. Här snackar vi inte rota i högar med noppiga polyestertröjor (även om det finns), här är det handbroderade Coca-Cola jackor från 30-talet, Chanelväskor och mängder av Comme des Garcons! Favoriten här är Safari som har tre butiker i Bermudatriangel av utvald vintage.

Daikanyama

I lilla mysiga Daikanyama möts det exklusiva Tokyo det mer hippa. I låga tvåvåningshus på små vindlande gator hittar du den bästa europeiska shoppingen. Maison Kitsuné, Margaret Howell, A.P.C för att nämna några. Små vinbarer och konceptbutiker med amerikansk workwear gör dessa kvarter väl värda ett besök. High! Standard och Nanamica är två måsten för trendkänsliga svenskar. T-Site Tsutaya Books är himmelriket för er som porrsurfar coffetableböcker, i ett miniuniversum fördelat på två trendiga byggnader i stål finns alla böcker och tidningar i hela världen. Köp en tidning, ta en kaffe och chillaxa.

Shimokitazawa

Shimokitazawa är en mångsidig stadsdel. Under dagen kan du köpa all vintage i världen. Jag hittade bland annat en liten butik som bara sålde internationella militärkläder från 30-talet och framåt. Köpte en stickad t-shirt från den italienska flottan på 60-talet. Så snyggt. Värt att kolla in här är Small Change Vintage och Big Time. På kvällen förvandlas stadsdelen till ett mys-mystiskt barområde. Trouble Peach är en liten rökig bar med hipsters och gamla japanska gubbar, som tagna ur en Murakamibok. I ett hus på någon bakgata hittade vi en mini-mini-bar på andra våningen i ett hus. Det lilla rummet var inrett som ett pojkrum, komplett med afischer, tv-spel och brädspel. Gå på känsla och lyft blicken till annat än gatuplan.

Akihabara

Technicolor madness! Denna dataspelsliknande stadsdel är himmelriket för den som gillar det moderna Japan. Butik efter butik med cosplay och peruker, smink och samlarföremål. Obskyra animetidningar för alla superhjältar och sexuella preferenser finnes. De breda gatorna kantas av starkt upplysta affärer som säljer all teknik du kan drömma om, så är du på jakt efter en ny kamera, billiga sladdar eller laddare är det hit du ska.  På vissa ställen finns Pachinko, detta spelautomatskoncept är helt omöjligt att förstå och är det mest HÖGLJUDDA JAG VARIT MED OM. Youtuba pachinko sound, det är helt sinnessjukt och öronbedövande. För att hitta i Akihabara rekommenderas ett tydligt mål, allt ser praktiskt taget identiskt ut.

Kappabashi

För den som är intresserade av inredning och kök är detta ett sant Mecca. Precis som ovanstående stadsdelar har man här samlat alla, alltså ALLA, butiker av en sort, här handlar det om kök och porslin. I en affär köper du knivar som får Hattori Hanzo grön av avund, bredvid köper du föremål i bambu och i butiken under, mittemot, bredvid och tväröver finns så.mycket.porslin att du inte vet vad.  Du vill köpa alla flaggor, alla redskap, kastruller och ställ i keramik till ätpinnarna. När du är klar i Kappabashi tar du en promenad till templet i Asakusa.

Don Quijote

Butikskedjan Don Quijote fäktas inte med väderkvarnar men mot en aldrig sinande ström av besökare. I dessa mini(?)varuhus kan du köpa allt du någonsin drömt om. Louis Vuitton-väskor, sheetmasks, Diorparfymer, grönt te, mat, konstig choklad, sprit, hårprodukter och utklädningskläder. Priser är skrattretande låga och du kan gå runt här i timmar. Ett besök här rekommenderas starkt för att känna av Tokyos shoppinghysteri!

Starbucks Harajuku

Här får du utsikt/översikt och en lugn oas efter de galna gatorna i Harajuku. OM du inte trivs på Starbucks finns det drösvis med kattcaféer i området. Bakom tunnelbanan ligger en enorma park med Meiji-templet. Här möts verkligen det gamla och nya Japan. Vid vårt besök var det ett norsk/japanskt bröllop, kimonos och bunad bredvid varandra, tänk er!

Snabb-Ramen. Många resturangen har sådana här maskiner utanför. Det är expressbeställning! Du stoppar i pengar, väljer ramen och får en liten lapp. Sedan går du in i resturangen, ger den till kocken och sätter dig vid bordet. Svårare är det inte.

Shinjuku

Shinjuku är stadsdelen som aldrig sover. Här finns det sällskapsbarer för ensamma eller bara pratglada människor, dygnet runt öppna resturanger, hotell som hyr ut per timme och batting cages för den som vill träna baseball. Det ligger något sorgligt dystopiskt över Shinjuku, en stadsdel där allt är till salu.

KOM-IHÅG-LISTA:

Vänstertrafik

Japanerna går på ”fel sida” och de går gärna extremt långsamt så att de hinner kolla mobilen samtidigt. Ta ett djupt andetag och kom ihåg att du är på semester.

Bärbart wifi

Även om många caféer har gratis wifi och detta är en oerhört uppkopplad stad så är mitt absolut bästa tips att skaffa bärbart wifi! För några hundralappar kan du på t.ex flygplatsen hyra en liten mini-router som du stoppar i bröstfickan så at du kan ha google maps uppe (välbehövligt)!

Ingen dricks

Detta är ingen myt. Du ger inte dricks. Punkt.

Läsa mer?

Här är min guide till hippa Köpenhamn

Här är min fräscha guide till Los Angeles

Här är min stiliga guide till New York

Här är min smarta guide till Århus

Här är min coola guide till Helsingfors

Här är min sexiga guide till Stockholm

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.