Annons
Annons

startbild_broorange

Internet är trots allt en fantastisk plats och det kan skapa vänskapsband som sträcker sig långt över kulturella barriärer. Här är den fantastiska historien om hur en borttappad telefon ledde till en oväntad vänskap, kändisskap och en plats i soffan mitt emot Ellen DeGeneres.

* * *

Det hela började som en helt vanlig utekväll för amerikanske Matt Stopera. Han var ute med vänner, drack happy-hour vin på sin favoritbar och rätt var det är så är telefonen borta. Poff. Matt letar febrilt men inser snabbt att det är någon som ryckt den när den legat oskyddat på bordet utan att Matt haft den blekaste aning.

Matt gör det man gör när telefonen försvunnit, ringer den. Avstängd. Och så var det med det.

Matt glömmer händelsen, köper en ny telefon och går vidare.

Matt är till vardags anställd på sajten Buzzfeed och ett år efter telefonens försvinnande börjar det dyka på en rad märkliga bilder i hans bildström.

Bilder på någon asiatisk man och ett apelsinträd.

broorange

Bild: Matt Stopera.

Fler och fler bilder dyker upp i Matts bildström. Bilder på små händer, fyrverkerier och folk som kör moped. Alla bilder tagna någonstans i Kina.

Matt väljer att skriva en kul artikel om situationen på Buzzfeed. Han drar hela storyn och lägger upp bilderna som han fått in i sin bildström och publicerar artikeln på sajten. Och sen säger det bara boom.

Artikeln får enorm spridning, översätts till kinesiska och sprids ännu snabbare på Weibo (kinesiska Twitter). Folk i Kina skriver till Matt och säger att de ska försöka hitta ”mannen med apelsinträdet” och Matt Stopera blir den hetaste trenden på Weibo. Över en natt är Matt känd i Kina.

mattstopera

Bild: Matt Stopera.

Några timmar senare hittar några Weibo-användare ”mannen med apelsinträdet” och han får namnet Brother Orange. Matt gör en profil på Weibo och får på en dag 50 000 följare. På en vecka, 100 000 följare.

Matt har nu fått kontakt med Brother Orange och de börjar skriva med varandra och det dröjer inte lång tid innan Matt, med hela kinesiska Weibo som åskådare, frågar om de ska ses. Brother Orange svarar ja.

Under tiden utforskar Matt Weibo än mer och lägger ut roliga bilder och får påtryckningar från kineser att han ska lägga ut videos så att de kan lära sig engelska. Matt väljer att göra det.

Till slut ska Matt äntligen åka till Brother Orange och den första situationen som får honom att haja till är bilden Brother Orange skickar till honom när han sitter på flygplatsen.

orangematt

Överst: Brother Orange skickar en välkomstbild till Matt. Underst: Matt själv förvånas över bilden och blir än mer spänd på resan.

Situation nummer två sker på flyget. En kvinna går förbi honom på planet och säger ”Matt? Åh herregud!” och Matt svarar vänligt ”hej” för att några minuter senare få en lapp där kvinnan beskriver hur hon följer Matt på Weibo varje dag och verkligen gillar honom och hans inlägg.

Matt landar till slut på flygplatsen och det utbryter kaos. Det är som att David Beckham precis har landat. Fotografer, media och massvis av fans är där för att få en bild av Matt.

flygplats1

flygplats2

flygplats3

flygplats4

Bilder: Matt Stopera.

Brother Orange tar Matt på en guidad tur i sin hemstad Meizhou, ständigt bevakade av ett flertal medier och fans, Matt inser att de kulturella barriärerna inte är så stora som han trott. Brother Orange visar upp hela sitt liv för Matt, Matt får träffa hans familj och de två kommer varandra väldigt nära.

Matt får veta hur hans telefon hamnade hos Brother Orange. Det finns nämligen en oerhörd andrahandsmarknad i Kina för stulna telefoner. De flesta stulna telefoner runt om hela världen hamnar här för att sen säljas vidare. Och det är det som har hänt Matts telefon, Brother Orange fick telefonen av sin kusin som hade köpt den på andrahandsmarknaden, och tack vare att Apples iCloud fortfarande varit påslaget i telefon så har Brother Oranges bilder även hamnat i Matts nya telefon.

Hela den här makalösa storyn om hur en borttappade telefon tagit vägen via Kina och lett till en vänskap för livet och ett kändisskap tar nu ytterligare ett steg. Storyn har blivit uppmärksammad världen över och nu ska Matt Stopera och Brother Orange vara med på The Ellen DeGeneres Show. Brother Orange befinner sig alltså just nu i USA och det är Matts tur att visa honom USA och hans liv.

På måndag sänds avsnittet av The Ellen DeGeneres Show där de två ska vara med. 

Vill du läsa hela storyn med massvis av bilder från deras otroliga möte, läs här.

Henrik Malmberg

* * *

Annons

Läs mer!

7-Eleven-personalen: Snälla, kan du tänka på det här sakerna nästa gång du handlar hos oss?

Slipp bli ruinerad på studenten – 5 smarta knep för att syna bluffarna

Trots löparboomen – svenskar blir sämre och sämre på att springa

Annons

Dela (25)
Tweeta

Annons


Laddar