9 skäl till att Kina fortfarande är ett vansinnigt land

Tobias Skagerström | Foto: All Over Press.  |  Publicerad 2015-11-04 16:21  |  Lästid: 3 minuter

Att Kina inte låter folk skriva vad de vill

Kina utför en tuff kontroll över vad människor, journalister och medier får säga och skriva i landet. Yttrandefrihet för bloggare och medier begränsas och landet får skarp kritik för detta. Ett tecken på hur Kina försöker styra sina medborgare är att 2013 införde landet ett poängsystem på sin motsvarighet till Twitter, Sina Weibo, för att undvika rykten och kontroversiella inlägg. Varje användare börjar med 80 poäng och för varje regelbrott dras poäng av, när kontot sjunker till noll tas det bort.

Att kineserna övervakas på nätet och sajter censureras

Kina utövar censur på nätet och landet har hårda kontroller av vad sina medborgare gör på nätet. Förra året gick censuren så långt att de förbjöd vissa amerikanska tv-serier på internet, bland annat togs ”The Big Bang Theory” bort.

Tidigare i år tog landet även bort 120 låtar från nätet som myndigheter tyckte var ”omoraliska” och spred ett sexuellt budskap. Så åk inte till Kina om du vill lyssna på bland annat Katy Perrys ”Dark Horse” och Backstreet Boys ”I want it that way”.

Att Kina är polare med den här killen

Kina beskrivs ofta som Nordkoreas närmaste – och enda – allierade. Deras relation har dock blivit sämre efter provokationer från Nordkorea på senare tid. Kina uppges samtidig ha en plan för vad som skulle hända om Kim Jong-uns regim skulle falla. Detta visar på brister i förtroendet som skulle påverka de flesta vänskaper – att den ena vännen är en diktatur sätter så klart vissa käppar i hjulet ...

Att Kina inte kan ta kritik

Ai Weiwei är bara ett exempel på hur Kina har hanterat sina kritiker. Konstnären, skulptören och aktivisten har högljutt och öppet kritiserat Kinas ställning till demokrati och mänskliga rättigheter. Det gjorde att han 2011 greps och satt häktad i 81 dagar. Polisen tog hans pass och förbjöd Weiwei att resa någonstans – ett förbud som försvann så sent som i juli i år.

(Konstnären stötte dock på ett annat problem i oktober när han ville beställa lego men den danska tillverkaren sa nej eftersom företaget motsätter sig att deras produkt används i ”politiska syften”.)

Att det inte går att se i Kina

Miljöförstöringar har länge varit ett hett samtalsämne och i augusti kom forskare i USA fram till att i Kina dör 1,6 miljoner människor varje år på grund av luftföroreningar. De skadliga utsläppen kommer främst från brännande av kol. Det hela har gått så långt att man i Hongkong erbjuder turister att fotograferas framför en fejkad blå himmel och i Zhengzhou har ett företag börjat sälja bergsluft till människor som tröttnat på andas in luftföroreningar.

Att deras ekonomi är ett bajsskämt

https://www.youtube.com/watch?v=2yQjGZ482l8

Kina försöker påverka både sina medborgare och omvärldens bild av landet på olika sätt. När Kina presenterade sin 13:e femårsplan använde de sig bland annat av en färgstark och animerad video som skulle få allmänheten intresserad. Statliga medier påstod att klippet var ett bra sätt att stärka landets image utomlands och på tre minuter förklaras landets ekonomiska planering med bland annat musik, hipsters och bajsskämt.

Att Kina tydligen pysslar med IT-brottslighet

Trots flera förnekanden tros Kina ägna sig åt IT-brottslighet och Washington Post rapporterade förut att kinesiska hackare tagit sig in i amerikanska postens datornätverk. USA:s presidentkandidat Hillary Clinton har anklagat Kina för att stjäla amerikanska hemligheter tack vare sina hackare och kinesiska medier har skrivit om läckta dokument som visar att landet har en halv miljon anställda vars uppgift är att tala illa om USA och hylla Kinas kommunistledare på nätet.

Att den här gullige mannens gäng förtrycks

Relationerna mellan Kina och Tibet har länge varit minst sagt kyliga. Sedan 2009 har 130 tibetaner tänt eld på sig själva i protest mot Kinas ockupation och mot att Peking stryper deras religiösa och mänskliga rättigheter och tar bort deras kultur. Kinesiska myndigheter har då skärpt kontrollerna och fängslat människor som de anser ha uppmanat till självbränning.

Förbudet mot att spela golf

Redan 1949 förbjöd Kinas första president Mao Zeodong golf och kallade sporten för ”grönt opium” och ”en sport för miljonärer”. Sedan dess lättades förbudet upp, men i oktober kom rapporter om att det styrande kommunistpartiet skärpt reglerna för sina medlemmar igen. Golf – och även frosseri – förbjöds eftersom tjänstemäns dyra golfrundor gjort de boende i landet arga och banorna ses som en plats där skumma affärer görs upp. De nya reglerna ska göra det lättare att avgöra vad som är ett brott mot disciplinen och gäller för 88 miljoner medlemmar i partiet.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 14:29