Hoppa till innehåll

Här är alla finalrecept i Sveriges bästa Gin & Tonic 2022

6 olika gts
Robin Åberg

Nu är det klart vilka Gin & Tonics som tagit sig till final i tävlingen Sveriges bästa gin & tonic 2022. Här finner du recepten.

I år firar de svenska GT-mästerskapen (eller som det egentligen heter: Sveriges bästa Gin & Tonic) sju år. Tävlingen annordnas Schweppes (därav valet av tonic i recepten) och Nöjesguiden och har som mål att fira de mest utsökta och nyskapande varianterna på den klassiska drinken.

Under finalen som går av stapeln den 4 september på Haymarket by Scandic i Stockholm delas de tävlande upp i två klasser, en med bartenders och en med hemmamixare. Drinkarna bedöms utifrån smak, kreativitet, teknik och lojalitet till originalreceptet, där det sistnämnda kriteriet väger tyngst. Förutom den enorma äran vinner även guldmedaljörerna en varsin resa för två till Amsterdam där en kurs i mixologi väntar.

Du behöver däremot inte vänta till september för att testa finalisternas skapelser för samtliga recept finner du här nedan.

Bartenders

Smak av Gotland av Alicia Ljung

Denna lokalpatriotiska drink är skapad av 24-åringen Alicia Ljung från Gotland som till vardags är bartender på Lindgårdens Värdshus, och det är även från Lindgården ginen i denna drink hämtas. Denna GT är en hyllning till den gotländska floran och bjuder på smaker som bitter havtorn, blommig gin smaksatt med gotländsk häggblomster och limetonic.

Ingredienser
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
5 cl Lindgårdens Häggbloms Gin
2 cl *Havtornssockerlag
10–15 st frysta havtorn
Garnering: frysta havtorn, citronzest och citronmeliss

Gör så här:
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin och havtornssockerlag. Toppa upp glaset med tonic, rör sedan varsamt i glaset med barsked. Garnera med fryst havtorn, citronzest och citronmeliss.

*Havtornssockerlag

Ingredienser
1 liter vatten
800 g socker
800 g havtorn

Gör så här:
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt fryst havtorn. Låt sjuda i sockerlagen utan att röra. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av bären efter ett dygn.

La Verde av Roberto Escobar Rodriguez

Roberto, 31 år från Solna, är bartender på La Boca Doce. I denna GT bjuds det på ananas, grönt te och melon i limetonic, känsligt avvägt mot en örtig boliviansk gin. En GT som tar en med på en resa till den sydamerikanska regnoskogen.

Ingredienser
Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
5 cl La Republica Andina Gin
4 cl *Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
1 cl Melonlikör Is

Så gör du:
Häll gin, klarifierad lime, ananas och grönt te – cordial samt melonlikör i ett isfyllt glas. Rör varsamt med barsked. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.

*Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial

Ingredienser:
10 cl Färsk limejuice
15 cl Färsk ananasjuice
10 cl Sockerlag på grönt te (förslagsvis Yerba Mate)
1 g Citronsyra
1 Nypa salt
0,7 g Agar agar

Så gör du:
Häll alla flytande ingredienser i en behållare och rör om.  Häll en fjärdedel av vätskan i en kastrull och låt sjuda.  Tillsätt agar agar i kastrullen och häll sedan långsamt i resterande delen av vätskan. När det börjar koka, avlägsna kastrullen och kyl blandningen i ett isbad. Konsistensen kommer att anta en gelékonsistens. Filtrera blandningen genom ett kaffefilter ner i en ren behållare och förvara kylt.

Flower Blush GT av Anton Petersson

Anton, 26 år från Kalmar, är bartender på Kalmar Kött och Bar. Denna drink bjuder på lavendel, pepprig tonic och rosa gin med toner av jordgubbar och en släng ros. Det hela sveps in i ett moln av rosvatten. Blommigt var namnet!

Ingredienser
10cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Hernö Pink Btl Gin
2cl *Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
Spray av rosenvatten*
Is, kuber och krossad
Limehjul
Rosblad

Så gör du
Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas.  Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.

*Lavendelsockerlag
Ingredienser

2dl vatten
2dl socker
10 gram lavendel

Så gör du
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.

Hemmamixare

Ginga GT av Mårten Noréus

Mårten är en 45-årig lärare från Holmsund. I denna GT blandas lingondricka och gin med härligt sting från rosépeppartonic. Skapelsen topas sedan av ett fluffigt skum.

Ingredienser
20cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Roku gin (eller annan valfri gin)
5cl Lingondricka (kan bytas mot koncentrat av lingondryck)
*Äggskum med smak av lingon

Så gör du
Placera en stor isbit i ett kylt glas. Häll i gin, lingondricka samt Schweppes  Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Toppa med äggskum.

*Äggskum med smak av lingon

Ingredienser
1 äggvita
1,5cl lingondricka

Så gör du
Knäck ett ägg och separera vitan från gulan. Vispa äggvitan med lingondricka tills du fått önskad konsistens.

Mor Gingas Lingondricka
Ingredienser

3kg lingon (6 liter)
2liter vatten
50g vinsyra
3,5hg/liter vatten

Så gör du
Skölj och mosa bären. Tillsätt vatten och vinsyra. Rör tills vinsyran är löst. Låt stå svalt i 2 dygn. Rör om ett par gånger under tiden. Sila genom silduk och tillsätt socker. Häll upp i rengjorda flaskor.

Violet Breeze GT av Markus Holmberg

Markus är en 34 årig lastbilschaufför från Löddeköpinge. Med viol, gin med toner av muskot, svartpeppar och citrus samt en pepprig tonic för denna GT tankarna till en vårkväll i trädgården.

Ingredienser
5 cl Kyflinge Gin
2 cl *Violsockerlag (kan bytas mot Monin Violette)
2 cl Citron
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5 knoppar luktviol (eller knoppar av valfri ätbar blomma)

Så gör du
Häll gin, violsockerlag samt citronsaft i en shaker och addera en stor isbit. Skaka drinken kall. Dubbelsila vätskan till ett isfyllt glas. Låt sedan Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper porla längs barskedens rundade del ner i glaset. Toppa med knoppar av luktviol eller valfri ätbar blomma.

*Violsockerlag

Ingredienser
70g knoppar luktviol (rengjorda)
150g socker
150 g vatten
Skvätt citron

Så gör du
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt knoppar av luktviol ihop med en skvätt citron. Låt stå svalt över natten. Mixa allt med en mixer och sila vätskan genom en silduk ner i en ren behållare.

Misty Forest GT av Shankar Bolvardi

Shankar är en 47-årig försäljare från Västra Frölunda som här bjuder på en GT lika frisk som ett isbad. I GTn samsas gurka, rosépeppar och lime med klassisk gin från Tanqueray. Finalens snabbaste drink!

Ingredienser
25 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
1 st Lime
4 cl Tanqueray Gin
3 g krossad rosépeppar
2 Gurkstavar
Is

Så gör du
Häll tonic, gin och limejuice i ett isfyllt glas. Garnera med gurkstavar och krossad rosépeppar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.