Hoppa till innehåll

8 argument till chefen för att se VM på jobbet

Kristofer Steneberg

Sveriges första match i VM sker mitt under normal arbetstid. Sverige kommer att stå stilla. Så frågan är: hur argumenterar du för att få se premiärmatchen mot Sydkorea måndag den 18 juni klockan 14? Vi har samlat några argument att lägga fram till chefen.

För 40 år sedan stod Sverige stilla när Ingemar Stenmark åkte slalom i Garmisch-Partenkirchen. Sommaren 2018 är det dags igen. Skillnaden är att det inte handlar om två åk på ett par minuter vardera. För många fotbollsintresserade handlar det om flera timmars frånvaro från jobbet. Så hur ska du få till ett Camp Sweden på jobbet? Café ringde runt men fick inga muntra besked för den som vill se matchen på arbetstid:

Dina rättigheter är obefintliga

– Att titta på fotbolls VM under arbetstid är dessvärre inte någon rättighet vare sig i lag eller avtal, säger fackförbundet Visions ombudsman Joakim Harnesk.

Dina skyldigheter är stora

– Sverige måste fungera även när Jannes gäng slår Sydkorea, Tyskland och Mexiko, säger idrottsminister Annika Strandhäll.

Straffet kan bli kännbart

– Du som medarbetare ska aldrig skolka från ditt arbete. Det kan vara skäl för uppsägning, säger Göran Arrius, ordförande i akademikerfacket Saco.

Du är ensam

– Du behöver ta hänsyn till såna personer som har svårt att förstå fotbollshetsen. Dessutom: även om många på arbetsplatsen gillar fotboll hejar alla inte nödvändigtvis på Sverige, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen.

Missa inte Cafés fotbollsfest! Här hittar du Facebook-eventet

OK, dags att anta utmaningen: Sveriges matcher i VM måste ses. Så nu gäller det att övertyga din chef. Här är argumenten.

För chefen som inte är up-to-date med de senaste ledarskapsböckerna

• ”Tävling, strategi, teamwork, ledarskap. En fotbollsmatch är så mycket mer än bara sport. Vi borde kunna använda den här eftermiddagen till att bygga något större”

• ”När vi genomförde DISC-analysen i mars var det tydligt att vi behöver socialisera även utanför jobbmiljön för att förstå varandra bättre. Att titta på matchen skulle kunna vara ett riktigt bra tillfälle för detta”

• ”Enligt den senaste motivationsboken är det här precis såna saker som framgångsrika team gör för att få upp engagemanget”

För chefen som är stressad över att inte ha örat mot medarbetarna

• ”Jag vill inte nämna några namn men den här våren har varit stressig för många. Jag vet att en gemensam eftermiddag där alla vill se Sverige vinna skulle vara väldigt uppskattad”

• ”Utan att gå in på detaljer vet jag att det finns de på kontoret som tycker att vi inte riktigt firar våra framgångar. Vore det inte roligt att i fredagens veckobrev bjuda in till en VM-eftermiddag?”

För den ängsliga/konflikträdda chefen

• ”Jag har gjort en liten koll på kontoret och det visar sig att nio av tio vill se matchen. Men visst, vi kan säga till alla att vi inte godtar någon form av underhållning på jobbet om du vill men jag skulle råda dig att släppa lite på tyglarna här”

• ”Jag kan hjälpa dig att göra detta till ett event där alla känner sig inkluderade. Det är viktigt att ingen känner sig kränkt eller stressad över att fotboll kanske inte är deras grej. Jag har en plan för det”

• ”Jag är övertygad om att vi kan jobba in den här tiden vid ett annat tillfälle. Jag har faktiskt gjort ett excelark där jag ställt upp mina beräkningar”

Annika Strandhäll poängterar:

– Det är klart att spelarna ska känna att de har hela Sverige i ryggen. Många arbetsplatser i Sverige kommer nog att stanna upp en stund, oavsett om det är framför storbildsskärm, vid radion i fikarummet eller i smyg framför jobbdatorn. Men det går nog generellt att ta igen med en seger i bagaget, säger hon.

18 juni klockan 14:00 spelar Sverige mot Sydkorea. 23 juni klockan 20:00 möter Sverige Tyskland och 27 juni klockan 16:00 möter Sverige Mexiko.

Missa inte Cafés fotbollsfest! Här hittar du Facebook-eventet

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.