Hoppa till innehåll

Detaljen som gjorde OS finaste ögonblick till OS läckraste

Barshm

OS finaste ögonblick var kanske också det stiligaste och centrum för vår uppmärksamhet: ett par väldigt coola brillor.

Scener som kommer att leva kvar länge i facket för oförglömliga OS-minnen är herrarnas höjdhoppsfinal. Qatars Mutaz Essa Barshim och Italienaren Gianmarco Tamberi matchade varandra hopp för hopp hela vägen fram till att ribban låg på 2,39 där det tog stopp för båda.

De hade då två val, antingen omhoppning eller att de delade på guldmedaljen. Efter att Barshim fick ja på den nu ikoniska frågan ”Kan vi få två guld?” hoppade Tamberi upp i hans armar och ett helt galet firande drog igång. Gladast av dem alla var Tamberi som inför förra OS, där han skulle ha varit en av favoriterna, ådrog sig en svår fotskada.

Men det var inte bara slutet som var magiskt, även hela uppladdningen. Att se två atleter som mer än något annat ville lägga beslag på den där guldmedaljen de båda saknade hoppa för kung och fosterland var imponerande att se och mest av allt var det väldigt snyggt.

Förutom Tamberis gamla gips som låg där, precis vid starten av ansatsen och påminde om den långa resan tillbaka, var det Barshims solglasögon som ådrog sig fokus. Qatars stjärnhoppare såg oövervinnelig ut när de satt på (de flög av varje hopp) och gav lite välbehövlig coolness till spelen.

Foto: Getty

De futuristiska brillorna kommer från Oakley och modellen heter Kato. Just nu är de föga förvånande slutsålda på Oakleys hemsida men finns på vissa Svenska cykelaffärers webshoppar. Men om du vill ha ett par får du skynda för du kanske får konkurrens av en guldmedaljör med svenskkoppling (Barshim är gift med en svenska och tränar ofta i Malmö), efter finalen gick nämligen Barshims par sönder. Men som han sa till New York Times ”Det är OK, jag har typ 50 par”.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.